Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gazdasági blogszemle

Nincs megjeleníthető elem

Hirdetés

Bónusz Brigád

Szekszárd és környéke minőségi helyi termék

Ma este színház!

Miért olyan átkozottul vacak Magyarországon élni?

MTI Hírfelhasználás

Magyar Bloggerszövetség

Felsőoktatás és egészségügy: miért a legrosszabb utat választjuk?

2011. június 11., 0:38 – Szerző: Boross Bence

Az utóbbi évtizedben bármelyik kormány tervezte a költségvetési kiadások csökkentését, első dolga volt, hogy a felsőoktatás és az egészségügy pénzeihez nyúljon hozzá. Mindez a Semmelweis Egyetem rektorát joggal zavarja, hiszen a régi „SOTE” utódja nemcsak az egyik kiemelt fontosságú magyar felsőoktatási intézmény, hanem a hazai orvosképzés fő bázisa. Tulassay Tivadar a Gutmann Fórumon, a privátbank által szervezett előadáson és háttérbeszélgetésen elemezte a magyarországi felsőoktatás és az egészségügy helyzetét.

Tulassay TivadarAz OECD, a gazdaságilag legfejlettebb országok szervezetének az adatait idézte, amelyek szerint a magyar felsőoktatás jelenleg a harmadik leghatékonyabb a mezőnyben. Csak Németország és Belgium egyetemei és főiskolái mutathatnak ki a befektetett közkiadásokra vetítve magasabb társadalmi hasznot. Ezzel olyan országokat előzünk meg, mint Hollandia és Finnország, ami Tulassay szerint azt jelenti, hogy Magyarország ugyan keveset fordít erre a területre, de ezt a kevés pénzt jól használja fel az ágazat.

Tulassay szerint a magyar felsőoktatásra nemzetközi összehasonlításban is alig költünk: mindössze a GDP egy százalékát. Ez az OECD-átlag fele, harmada, de még a cseh és a szlovák hasonló mutatóktól is jelentősen elmarad. Éppen ezért nem érti a rektor, hogy miért ebből az ágazatból, annak 190 milliárdos támogatásából akar elvonni a Széll Kálmán-terv értelmében a kabinet. Tulassay hangsúlyozta, hogy drukkol a mostani kormánynak, egyetért annak főbb célkitűzéseivel, de ebben a részkérdésben hangoztatnia kell álláspontját. A rektor szerint „elitképzés nélkül nem megy előre az ország”, vagyis, mint azt a közgazdasági és egyéb kutatások is kimutatták, a felsőoktatásra költött pénzek nagyban hozzájárulnak egy ország gazdasági fejlődéséhez, a gazdasági növekedés dinamizálásához, a munkanélküliség csökkenéséhez és még az egészségi állapot javulásához is.

Tulassay ennek kapcsán felidézte Barack Obama, az amerikai elnök programját, aki az USA-ban az oktatásra és az egészségügyre figyelt oda a leginkább, amikor a gazdasági válságból való kiutat kereste. Hosszabb távon ugyanis e két szektor jelentősen hozzájárulhat a GDP, a gazdasági és társadalmi jólét emelkedéséhez. Ezzel át is tért Tulassay az egészségügy problémáira. Hangsúlyozta, hogy az emberek egészségéhez az ellátás csak 10-15 százalékban járul hozzá. 80-85 százalékot a társadalmi környezet, az oktatás, a gazdasági helyzet, az általános kulturális szint és más külső hatások tesznek ki. Éppen ezért az egészségügy vagy az orvosképzés nem tud csodát tenni: ha egy országban alacsony a többi mutató értéke, akkor csak az egészségtelen életmódot folytató emberek szenvedéseit hosszabbítja meg a korszerű orvostudomány, mert valamivel tovább élnek a beteg emberek is, ha megfelelő kezelésben részesítik őket. A cél szerinte azonban nem ez kell, hogy legyen. Komplex, átfogó intézkedésekre van szükség, amelyek az emberek egészségtudatát, kulturális, szellemi állapotát és anyagi helyzetét javítja, és ehhez kell igazítani az egészségügy, illetve az egészségügyi felsőoktatás rendszerét.

Tulassay néhány részletkérdésre is kitért. Így hangsúlyozta, hogy ha a rezidensek, a fiatal orvosok és általában az egészségügyi dolgozók fizetését nem rendezi a kormány, akkor hónapokon belül súlyos helyzet alakulhat ki a hazai szektorban. Nyugat-Európában jelentős a kereslet a magyar orvosok, egészségügyi szakdolgozók iránt, így nem lehet a jelenlegi feltételek mellett itthon tartani a szektorban dolgozókat, Nyugat-Magyarországról nagy arányban járnak át most is sokan Ausztriába dolgozni, de a Tulassay által irányított I. Számú Gyermekklinikáról is éppen a legutóbbi időkben távozott három neonatológus, azaz koraszülöttgyógyász Németországba. Ami a nagytérségi egészségügyi központok egységes ellátását illeti, Tulassay is fontosnak tartja, hogy a „betegutakat” tisztázza, a betegek ellátását rendbe tegye a kormány. A felmérések szerint minden egymillió lakos számára kell 1-1 nagyobb egészségügyi centrumot kialakítani. Ez azonban feszültségeket okozna, hiszen Budapesten és környékén három ilyen központra is szükség lenne, ami vidéken ugyanakkor intézmények összevonását hozná magával.

Szegő Iván Miklós

Forrás: Hvg.hu, 2011. május 25.

Címkék: felsőoktatás egészségügy sote tulassay tivadar

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://veresenkomoly.blog.hu/api/trackback/id/tr772974400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása