Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gazdasági blogszemle

Nincs megjeleníthető elem

Hirdetés

Bónusz Brigád

Szekszárd és környéke minőségi helyi termék

Ma este színház!

Miért olyan átkozottul vacak Magyarországon élni?

MTI Hírfelhasználás

Magyar Bloggerszövetség

A világ legboldogtalanabb nemzete a magyar

2012. február 13., 22:07 – Szerző: Boross Bence

A világ boldogabb lett 2007 óta, a magyarok nem — állapítható meg az Ipsos 2011 végén elvégzett, és a napokban publikált „boldogságfelméréséből”. A válság és a konfliktusok ellenére a boldogságindex (vagyis a az a szám, ami azt mutatja, hogy a felnőtt lakosság hány százaléka „nagyon boldog”) 2 százalékponttal növekedve 22 százalékra emelkedett. Eközben a magyar mutató 10 százalékról hat(!) százalékra esett.

Tíz emberből nyolc úgy nyilatkozott, hogy boldog, vagy nagyon boldog — legalábbis abban a 24 országban, ahol az Ipsos kutatóintézet elvégezte a felmérést. A kutatók a „nagyon boldog” kategóriának kiemelt jelentőséget tulajdonítanak, mert miközben a szélesebb kategória statikusabban viselkedik, addig a magukat „nagyon boldognak” vallók aránya fluktuál.

Boldog község vége
Happy ending
 

Azt egyik legbiztosabb mércéje a boldogságnak a házasság: 26%-uk nagyon boldog, a nem házasok körében ez az arány csak 18%. Úgy tűnik, a válság sem feltétlenül nyomasztja annyira az embereket, mint gondolnánk: a felmérés kezdete, 2007 óta 2 százalékpontot emelkedett a nagyon boldogok aránya. Valamelyest számít viszont az életkor: a 35 év alattiak negyede nagyon elégedett, az 50-64 éves korosztályban ez az arány 19%. Szintén egynegyedes arányt mutat az index a magas iskolai végzettségűek körében, és a magas jövedelműek mutatója is csaknem ennyi. Vagyis a felmérés szerint házasság, a tanulás és a pénz boldogít.

Regionálisan nézve a Föld legboldogabb helye Dél-Amerika, ahol az emberek harmada nagyon boldog, Észak-Amerikában is sokan elégedettek (27%), aztán jön Távol-Kelet, Közel-Kelet és Afrika (24%). Az európaiak 15%-a azt mutatja, hogy azért az adósságválság mégis csak számít valamennyire. Az alábbi ábra megmutatja a helyzetet nemzetek szerint is, és ezen látható, hogy a magyar felnőtt lakosság rendkívül búskomornak számít.

Boldogság-grafikon 2012

A magyar adat egyébként 4 ponttal csökkent a négy évvel ezelőtti felméréshez képest, ez az ötödik legnagyobb esést jelenti. Nagyon estek a brazilok (-9) és az indonézek (-7), de hát nekik volt honnan.

A felmérés szerint egyébként 2010 tavaszán voltak az emberek a legboldogabbak a Földön (26%), de összességében kissé emelkedő tendencia figyelhető meg. Köszönhető ez az olyan országoknak, mint Törökország (+16), Mexikó (+10) vagy Ausztrália (+7).

Forrás: Portfolio.hu, 2012. február 13.

Címkék: magyarország boldogság 2012 jó közérzet

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://veresenkomoly.blog.hu/api/trackback/id/tr614102674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása