Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gazdasági blogszemle

Nincs megjeleníthető elem

Hirdetés

Bónusz Brigád

Szekszárd és környéke minőségi helyi termék

Ma este színház!

Miért olyan átkozottul vacak Magyarországon élni?

MTI Hírfelhasználás

Magyar Bloggerszövetség

Nem kifizetődő becsületesnek lenni a magyar fiatalok szerint

2012. május 2., 14:45 – Szerző: Boross Bence

Nem éri meg becsületesnek lenni a magyar fiatalok nyolcvan százaléka szerint. A 15-29 év közötti korosztály többnyire elutasítja a korrupciót, azonban egy jó egyetemre való bejutás vagy egy jó állás lehetősége felülírja morális elveiket.

A magyar fiatalok szerint a becsületesség fontos, de nem kifizetődő tulajdonság ma Magyarországon - közölte a Transparency International Magyarország és a Kutatópont szerdán megjelent közös felmérésében. A közleményben ismertetett kutatás alapján a magyar fiatalok 80 százaléka szerint sokkal jobban boldogulnak manapság azok az emberek, akik készek hazudni, csalni, lopni, mint azok, akik becsületesen élik életüket.

A 15-29 éves fiatalok többnyire elutasítják a korrupciót, azonban a gazdasági kilátástalanság legtöbbször felülírja morális elveiket, így egy jó egyetemre való bejutás vagy jó állás reménye vonzóbb számukra, mint tisztességesnek maradni - áll a közleményben.

A megkérdezett fiatalok 90 százaléka szerint a korrupció jelen van a politikai életben, 84 százalékuk véli úgy, hogy korrupció tapasztalható az üzleti szektorban is. Ez utóbbi szektor megítélése igen rossz, a válaszadók 70 százaléka úgy véli, az üzleti tevékenységek során a felek gyakran vagy mindig fizetnek, illetve fogadnak el kenőpénzt.

A 15-29 éves fiatalok a legtöbb esetben a munkaerőpiacon találkoznak korrupcióval, a válaszadók 39 százaléka találkozott olyan esettel, amikor egy állás megszerzése során ismerős, barát vagy rokon részesült előnyben a többi jelölttel szemben.

A válaszadók többsége úgy véli, hogy a fiataloknak fontos szerepet kellene játszaniuk a korrupcióellenes küzdelemben, azonban úgy érzik, hogy manapság nem tudnak élni ezzel az eszközzel, mivel senki sem veszi őket komolyan. A válaszadók negyede jelentené csak mindössze, ha korrupciós esettel találkozna, mondván a bejelentésnek úgysem lenne hatása, illetve félnek a következményektől.

Forrás: Origo, 2012. május 2.

Címkék: magyarország korrupció erkölcs 2012 becsületesség morális

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://veresenkomoly.blog.hu/api/trackback/id/tr94484350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása