Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gazdasági blogszemle

Nincs megjeleníthető elem

Hirdetés

Bónusz Brigád

Szekszárd és környéke minőségi helyi termék

Ma este színház!

Miért olyan átkozottul vacak Magyarországon élni?

MTI Hírfelhasználás

Magyar Bloggerszövetség

A magyarok a legpesszimistábbak Szlovákiában

2014. február 3., 20:27 – Szerző: Boross Bence

Csupán a Smer szavazói látják pozitívan a jövőt Szlovákiában, az MKP szavazói a legpesszimistábbak, derül ki az IVO feméréséből. A magyarok az ország eredményeire sem büszkék, és úgy érzik, a szlovákokkal szemben hátrányban vannak.

Az ország lakosságának majdnem kétharmada, 65 százaléka úgy véli, hogy nem mennek jó irányba a dolgok, csupán az emberek nem egész egyharmada látja pozitív fényben a jövőt. Az IVO társadalomkutató intézet 2013 novembere elején kérdezte az embereket a Focus ügynökség közreműködésével. 

A megkérdezettek eszerint kritikusabban viszonyulnak a társadalom fejlődéséhez, mint 2006 és 2010 között. A jelenlegi politikai atmoszféra oka a csalódás, elégedetlenség és frusztráció magas foka, valamint a csökkenő bizalom, mondta el Zora Bútorová.

Zora Bútorová beszél a felmérés eredményeiről.

A pártok szimpatizánsai körében csupán a kormánypárt Smer szavazóinál fordult elé, hogy többségben vannak az optimista nézetek, de itt is alig a megkérdezettek fele értékelte pozitívan a fejlődést, 41 százalékuk szerint rossz irányba mennek a dogok. 

Rendkívül pesszimisták viszont a Magyar Közösség Pártjának szavazói: csupán 8 százalékuk látja biztatónak a jövőt, és 87 százalékuk szerint rossz a helyzet. A Híd szavazói is csak némileg bizakodóbbak: 19 százalékuk látja pozitívnak a jövőt, 78 százalékuk negatívnak. Az egyes megyéket tekintve a magyarlakta Nyitra megye a messze a legpesszimistább, 19 százalékuk válaszolt igennek vagy inkább igennel arra a kérdésre, hogy „a szlovák társadalom jelenleg megfelelő vagy nem megfelelő irányba halad?” 77 százalékuk pedig nemmel felelt a kérdésre, megelőzve a keleti megyéket is. A legbizakodóbb megye a Trencséni, de itt is csupán 41 % véli úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok.

Jellemző, hogy az emberek nagyon kevéssé bíznak a politikai intézményekben. A köztársasági elnök intézményében még a megkérdezettek 48 százaléka bízik, 44 százalékuk szerint nem az, a kormány és a parlament megítélése viszont sokkal rosszabb, csupán a lakosság egyharmada bízik bennük. Ennél is rosszabb az emberek véleménye az alkotmánybíróságról, 32 százalék bízik csupán az intézményben, 62 százalék nem bízik, mondja Bútorová.

Az IVO megkérdezte, büszkék-e az emberek arra, amit Szlovákia függetlenné válása óta elért. Csupán a lakosság 64 százaléka büszke az elért eredményekre, egyharmaduk negatív választ adott. A büszkék között nagyobb arányban fordulnak elő szlovák nemzetiségűek, a magasabb végzettségűek, a kreatív munkát végzők és a szakemberek, kevésbé büszkék a magyarok, a kétkezi munkások és a munkanélküliek.

Ugyancsak megosztott a lakosság véleménye regionális szempontból, nyugatról kelet felé haladva egyre növekvő az az érzés, hogy kisebbek a lehetőségek és az esélyek. A leginkább frusztráltak az Eperjesi és Kassai kerületek lakói, 87 illetve 85 százalékuk értékeli az országos átlagnál negatívabbnak helyzetét. A harmadik legfrusztráltabb kerület a besztercebányai.

Csupán a megkérdezett magyarok 34 százaléka véli úgy, hogy a szlovákokkal azonos esélyekkel rendelkeznek, míg a szlovákok 65 százaléka szerint vannak velük azonos esélyeik szlovákiai magyaroknak.

Forrás: Bumm, 2014. január 19.

Címkék: elnyomás szlovákok reménytelenség csalódottság szlovákiai magyarok Szlovákia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://veresenkomoly.blog.hu/api/trackback/id/tr895772277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása