Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gazdasági blogszemle

Nincs megjeleníthető elem

Hirdetés

Bónusz Brigád

Szekszárd és környéke minőségi helyi termék

Ma este színház!

Miért olyan átkozottul vacak Magyarországon élni?

MTI Hírfelhasználás

Magyar Bloggerszövetség

Mitől boldog egy ország?

2016. január 19., 22:06 – Szerző: Boross Bence

A magukat legboldogabbnak tartó nemzetek polgárai sajátságos genetikai tényezővel bírnak: DNS-ük nagyobb valószínűséggel tartalmaz egy jellegzetes allélt, amely az örömérzékelésben és a fájdalom csökkentésében játszik szerepet – állapították meg bolgár és hongkongi kutatók, akik genetikai és számos külső tényezőt vizsgáltak annak megismerésére, mi okozhatja a különbséget a nemzetek boldogságérzetében.

Címkék: genetika allél DNS World Values Survey

Szólj hozzá!

Remény

2015. december 27., 5:20 – Szerző: Boross Bence

Szirmai Márton vicces kisfilmjével kívánok – stílszerűen – boldog új évet a blog olvasóinak!

Címkék: politika humor boldogság remény szatíra fim kisfilm reménytelenség vimeo 2015 Magyarország politikai humor Gyabronka József BÚÉK Szirmai Márton Bezerédi Zoltán

1 komment

Karácsonykor is megszakadunk a munkában

2014. december 25., 0:39 – Szerző: Boross Bence

A magyar dolgozók fele az ünnepek alatt is foglalkozik a munkahelyi feladataival a Randstad Workmonitor nemzetközi felmérése szerint – írja az MTI. 

Címkék: munka karácsony 2013 Magyarország munkaholizmus

Szólj hozzá!

„Embereket el lehet hallgattatni, a valóságot viszont nehéz bezárni a spájzba”

2014. október 26., 14:18 – Szerző: Boross Bence

Sokan – mint a 80-as években – egyfajta ellenkultúrát alakítanak ki magukban az állam által minden szinten erőltetett ideológiával szemben, de eközben egy csomó dologról nem beszélnek, nem gondolkodnak – véli Bánki György. A pszichiáter szerint már a fiatalok is kénytelenek egy belső, automatikus kiegyezést végrehajtani, mert családot akarnak alapítani, és meg szeretnének élni. Nem hisz abban, hogy fel fog tűnni egy csodálatos új vezető vagy hazajönnek a magasan képzett, nyitott gondolkodású emigránsok, és rendbe rakják az országot. Azt nekünk magunknak kell megtenni. Interjú.

Címkék: kultúra pszichológia Bánki György Hvg

Szólj hozzá!

Igénytelenül és olcsón eszik a magyar

2014. október 23., 15:19 – Szerző: Boross Bence

A NoSalty, a Mindmegette és a Google trends toplistája alapján a magyarok igen édesszájúak, imádják a tésztát, húsból többnyire csak csirkét fogyasztanak, míg zöldségféle alig szerepel a menüben. A dietetikus nem lepődött meg az eredményen, szerinte konzervatív és szegényes az ízlésünk.

Címkék: táplálkozás étel életmód szegénység gasztronómia ennivaló igénytelenség kulinária Magyarország Index.hu

Szólj hozzá!

Bagdy Emőke: Ez az, amitől boldogabbak lehetünk

2014. augusztus 30., 14:36 – Szerző: Boross Bence

A legtöbb felmérés szomorú tükröt tart a magyarok elé: nem éppen a boldogságunkról vagyunk híresek. Mi ennek az oka? Mit tehetnénk mi magunk a saját boldogságunkért a boldogtalanságba való beletunyulás lusta állapota helyett? Interjú.

Címkék: interjú pszichológus boldogság pszichológia boldogtalanság Bagdy Emőke

1 komment

Miért olyan átkozottul vacak Magyarországon élni?

2014. augusztus 23., 0:52 – Szerző: Boross Bence

Megjelent Móra Ferenc Sándor új könyve.

A szerző szerint:

„Természetesen mindenki nagyon jól tudja az okát annak, hogy miért rossz ebben az országban élni. Mivel már mindenki túlságosan jól tudja, hogy miért olyan rossz ebben az országban élni, és ki a bűnös emiatt – másvalaki, de én magam biztosan nem –, éppen ezért képtelenek vagyunk megérteni, hogy valójában miért olyan rossz ebben az országban élni. Az indulataink, a heves érzelmeink megakadályozzák, hogy alaposan megvizsgáljuk a valóságot. Az indulatok ragadtatnak arra, hogy kiagyalt okokat és vélt bűnösöket találjunk, csakis másokat hibáztassunk, vagy elhiggyük, amit mindezekről mások mondanak. Ám, mint a helyzetünk mutatja, valójában nem tudjuk, mi a valódi oka a rossz közérzetünknek, mert ha tudnánk, tennénk ellene, és változtatnánk a kellemetlen helyzeten. Ez azonban eddig még nem sikerült. Hány éve már?”

Címkék: interjú reklám könyv videó hang könyvajánló vacak 2014 Magyarország Klubrádió Móra Ferenc Sándor

Szólj hozzá!

Már nem kutatja a boldogságot a magyar állam

2014. március 29., 10:57 – Szerző: Boross Bence

Véget ért egy fontos korszak a honi politikai életben: a nemzetgazdasági minisztérium megszüntette a Boldogságkutató műhelyét – tudta meg a Bors. A tárca átszervezéssel indokolta a lépést.

Címkék: boldogságkutatás Varga Mihály Boldogságkutató Műhely

Szólj hozzá!

Döbbenetes adatok – ezért szakad szét Magyarország

2014. március 1., 9:41 – Szerző: Boross Bence

Magyarországon nem is duális, hanem hármas szerkezetű gazdaság alakult ki, ahol lényegében csak a közép-magyarországi régió tudott felzárkózni az uniós átlaghoz, miközben erre még azok a megyék sem képesek tartósan, ahol meghatározó a külföldi tőke jelenléte. A leszakadást az autópálya-fejlesztések és az uniós források aránytalan elosztása is fokozza.

Címkék: autópálya vidék magyar gazdaság vízfej Magyarország Budapest regionális különbségek

Szólj hozzá!

Harminc embernek köszönnek a budapestiek az utcán

2014. február 8., 0:03 – Szerző: Boross Bence

A budapestiek több mint fele nem jár el szórakozni, hanem inkább otthon ül, nagy részük sokat túlórázik, naponta hetven percet utazik és szabadidejében legszívesebben a Margit-szigeten sétálgat. Sokan élnek egyedül, sokakat nyomaszt a rezsi, és sokan utálják a plázákat. Mindezzel együtt a budapestiek többsége szereti a várost, hozzátartozik identitásához és nagy részük soha nem költözne el innen.

Címkék: életmód szociológia 2012 főváros Budapest ELTE Társadalomtudományi Kar elmagányosodás

Szólj hozzá!

A magyarok a legpesszimistábbak Szlovákiában

2014. február 3., 20:27 – Szerző: Boross Bence

Csupán a Smer szavazói látják pozitívan a jövőt Szlovákiában, az MKP szavazói a legpesszimistábbak, derül ki az IVO feméréséből. A magyarok az ország eredményeire sem büszkék, és úgy érzik, a szlovákokkal szemben hátrányban vannak.

Címkék: elnyomás szlovákok reménytelenség csalódottság szlovákiai magyarok Szlovákia

Szólj hozzá!

Ma van mind közül az év legdepressziósabb napja

2014. január 20., 16:33 – Szerző: Boross Bence

A Blue Monday, vagyis a Szomorú Hétfő meghatározására komoly, hatváltozós képlet is van: eszerint az év leginkább nyomasztó napját az időjárás, az ünnepek utáni pénztelenség, a karácsony óta eltelt idő, a sikertelen újévi fogadalmak, az alacsony motiváció befolyásolja.

Címkék: depresszió életmód

Szólj hozzá!

Röviden az individualizmus ellen

2013. június 28., 22:22 – Szerző: Boross Bence

Címkék: 2003 liberalizmus konzervativizmus válasz magyar társadalom individualizmus Auschwitz Béndek Péter Joseph Anton Koch

1 komment

A mai a legboldogabb nap

2013. június 21., 15:55 – Szerző: Boross Bence

Egy brit pszichológus szerint az év összes napja közül a mai a legboldogabb: a péntek és a meleg csak két összetevője a matematikai képletnek.

Címkék: boldogság brit tudósok

Szólj hozzá!

Fogyatkoznak az ultrapesszimista magyarok

2013. június 3., 12:52 – Szerző: Boross Bence

Az elmúlt tíz évben sosem jellemezte a magyar lakosságot a hurráoptimizmus, az elmúlt években azonban elhúzódóan egyre borúsabb lett a magyarok képe a jövőről. A Tárki friss kutatása halvány reményt sejtet, ugyanis folyamatosan apad azok aránya, akik szerint a mostaninál is rosszabb vagy sokkal rosszabb lesz a gazdaság helyzete.

Címkék: pesszimizmus kilátások várakozások magyar társadalom magyar gazdaság 2013 Tárki

Szólj hozzá!

Magyarország egyre csóróbb

2013. május 10., 23:19 – Szerző: Boross Bence

Ma több szegény él Magyarországon, mint a Bokros-csomag idején, a kormány három év alatt nem tudta megfékezni a 2008-ban felgyorsult elszegényedést. Sokan nem a lecsúszástól félnek, hanem már túl vannak rajta. Ami nem rövid távú szükséglet, abból egyre kevesebbet veszünk. Hat diagram az ország elszegényedéséről.

Címkék: fogyasztás gazdasági válság 2013 Magyarország Józsefváros

81 komment · 2 trackback

Mélyülő recesszió után stagnálás

2013. április 23., 15:31 – Szerző: Boross Bence

2,1 százalékos lehetett a magyar GDP visszaesése a negyedik negyedévben a harmadik negyedévi 1,5 százalék után - vélik a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők. A tavalyi évben összességében 1,5 százalékos lehetett a visszaesés, az idei évre átlagosan stagnálást várnak. Még 2014-ben is csak halvány, 1 százalék körüli ütemben indulhat meg a növekedés.

Címkék: 2012 gazdasági válság 2013 Magyaroroszág

Szólj hozzá!

Ilyen állapotban van a magyar társadalom

2013. március 23., 19:07 – Szerző: Boross Bence

Kolosi Tamás, a Tárki elnöke és Tóth István György, a Tárki vezérigazgatója a nemrég megjelent 2012-es Társadalmi Riportról beszéltek.

Címkék: videó válság rendszerváltás politikai elit 2012 migráció magyar társadalom leszakadás Tárki Kolosi Tamás Tóth István György Társadalmi Riport

Szólj hozzá!

Miért hülyék a konzervatívok, és miért erkölcstelenek a baloldali liberálisok?

2013. március 23., 3:36 – Szerző: Boross Bence

Valószínűleg mindenki, aki valaha legalább egy kicsit is elkötelezettnek érezte magát valamilyen politikai irányzat vagy párt iránt, tapasztalhatta saját magán – de másokon mindenképpen hogy a vele ellentétes politikai érzelműeket legalább egyszer az életben hülyének vagy erkölcstelennek nézte pusztán politikai meggyőződésük miatt. Ezt vagy bevalljuk magunknak, vagy nem; én mindenesetre baráti és kevésbé baráti beszélgetésekben hosszú idő óta lépten-nyomon ezt tapasztalom. Politikai ellenfelek mindenféle emberi gyarlósággal szokták vádolni egymást – a pofátlan gátlástalanság és gazemberség mindkét tábor esetében napi szóhasználat a másikat illetően –, azonban a leggyakoribb mégis az, hogy a liberálisok a konzervatívokat hülyeséggel, gyengeelméjűséggel vádolják, a konzervatívok pedig erkölcstelenséggel illetik a liberálisokat.

Címkék: vallás jobboldal baloldal morális pszichológia politikai megosztottság

Szólj hozzá!

Meggyűlik a szánkban a keserű nyál

2013. február 8., 13:51 – Szerző: Boross Bence

Saját pénzügyi helyzetüket, munkahelyük stabilitását és az ország gazdaságát is pocséknak érzik a magyarok. A jövőbe vetett bizalom nagyon sokat romlott az elmúlt években, és egyelőre nem látszik a fordulat.

Címkék: rosszkedv 2013 fogyasztói bizalom Magyarország Nielsen GfK Hungária Piackutató Intézet

30 komment · 2 trackback

Mi lehetünk Európa szegényháza

2012. május 9., 0:30 – Szerző: Boross Bence

Alaposan megbolygatta az európai uniós országok közötti fejlettségi sorrendet a válság. A PIIGS országok lassan a 2004-től csatlakozott kelet-közép-európai országok szintjére csúsznak vissza. Ezt a folyamatot az is segíti, hogy a térség konvergenciája összességében nem torpant meg. A fájdalmas kivételt Magyarország jelenti: az Európai Unióban már csak három olyan ország van, amelyik egy főre jutó GDP-ben elmarad tőlünk.

Címkék: európai unió válság gdp magyar gazdaság piigs hosszútávú tendenciák

Szólj hozzá!

Az átalakuló társadalmi viszonyok, a gazdasági válság okozta szociális problémák

2012. május 6., 15:13 – Szerző: Boross Bence

Beszélgetés Gazsó Ferenc szociológussal.

Címkék: interjú videó válság rendszerváltás 2012 magyar társadalom Magyarország Gazsó Ferenc InfoRádió

Szólj hozzá!

A világon a legrosszabb fogyasztói bizalmi mutatót produkáltuk

2012. május 2., 15:32 – Szerző: Boross Bence

Magyarországon 32 pont a fogyasztói bizalmi index. Ez a világon a legalacsonyabb mutató a közvetlenül előttünk helyet foglaló Görögország, Portugália, Horvátország, Olaszország, Dél-Korea és Franciaország mögött. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat 2012. februári felmérése.

Címkék: magyarország nielsen pesszimizmus bizalom 2012 kilátások várakozások fogyasztói bizalmi index

Szólj hozzá!

Nem kifizetődő becsületesnek lenni a magyar fiatalok szerint

2012. május 2., 14:45 – Szerző: Boross Bence

Nem éri meg becsületesnek lenni a magyar fiatalok nyolcvan százaléka szerint. A 15-29 év közötti korosztály többnyire elutasítja a korrupciót, azonban egy jó egyetemre való bejutás vagy egy jó állás lehetősége felülírja morális elveiket.

Címkék: magyarország korrupció erkölcs 2012 becsületesség morális

Szólj hozzá!

A világ legboldogtalanabb nemzete a magyar

2012. február 13., 22:07 – Szerző: Boross Bence

A világ boldogabb lett 2007 óta, a magyarok nem — állapítható meg az Ipsos 2011 végén elvégzett, és a napokban publikált „boldogságfelméréséből”. A válság és a konfliktusok ellenére a boldogságindex (vagyis a az a szám, ami azt mutatja, hogy a felnőtt lakosság hány százaléka „nagyon boldog”) 2 százalékponttal növekedve 22 százalékra emelkedett. Eközben a magyar mutató 10 százalékról hat(!) százalékra esett.

Címkék: magyarország boldogság 2012 jó közérzet

Szólj hozzá!