Hirdetés

Innen el!

Hirdetés

Bónusz Brigád

Szekszárd és környéke minőségi helyi termék

Ma este színház!

MTI Hírfelhasználás

Magyar Bloggerszövetség

Már nem kutatja a boldogságot a magyar állam

2014. március 29., 10:57 – Szerző: Boross Bence

Véget ért egy fontos korszak a honi politikai életben: a nemzetgazdasági minisztérium megszüntette a Boldogságkutató műhelyét – tudta meg a Bors. A tárca átszervezéssel indokolta a lépést.

Címkék: boldogságkutatás Varga Mihály Boldogságkutató Műhely

Szólj hozzá!

Döbbenetes adatok – ezért szakad szét Magyarország

2014. március 1., 9:41 – Szerző: Boross Bence

Magyarországon nem is duális, hanem hármas szerkezetű gazdaság alakult ki, ahol lényegében csak a közép-magyarországi régió tudott felzárkózni az uniós átlaghoz, miközben erre még azok a megyék sem képesek tartósan, ahol meghatározó a külföldi tőke jelenléte. A leszakadást az autópálya-fejlesztések és az uniós források aránytalan elosztása is fokozza.

Címkék: autópálya vidék magyar gazdaság vízfej Magyarország Budapest regionális különbségek

Szólj hozzá!

Harminc embernek köszönnek a budapestiek az utcán

2014. február 8., 0:03 – Szerző: Boross Bence

A budapestiek több mint fele nem jár el szórakozni, hanem inkább otthon ül, nagy részük sokat túlórázik, naponta hetven percet utazik és szabadidejében legszívesebben a Margit-szigeten sétálgat. Sokan élnek egyedül, sokakat nyomaszt a rezsi, és sokan utálják a plázákat. Mindezzel együtt a budapestiek többsége szereti a várost, hozzátartozik identitásához és nagy részük soha nem költözne el innen.

Címkék: életmód szociológia 2012 főváros Budapest ELTE Társadalomtudományi Kar elmagányosodás

Szólj hozzá!

A magyarok a legpesszimistábbak Szlovákiában

2014. február 3., 20:27 – Szerző: Boross Bence

Csupán a Smer szavazói látják pozitívan a jövőt Szlovákiában, az MKP szavazói a legpesszimistábbak, derül ki az IVO feméréséből. A magyarok az ország eredményeire sem büszkék, és úgy érzik, a szlovákokkal szemben hátrányban vannak.

Címkék: elnyomás szlovákok reménytelenség csalódottság szlovákiai magyarok Szlovákia

Szólj hozzá!

Ma van mind közül az év legdepressziósabb napja

2014. január 20., 16:33 – Szerző: Boross Bence

A Blue Monday, vagyis a Szomorú Hétfő meghatározására komoly, hatváltozós képlet is van: eszerint az év leginkább nyomasztó napját az időjárás, az ünnepek utáni pénztelenség, a karácsony óta eltelt idő, a sikertelen újévi fogadalmak, az alacsony motiváció befolyásolja.

Címkék: depresszió életmód

Szólj hozzá!

Röviden az individualizmus ellen

2013. június 28., 22:22 – Szerző: Boross Bence

Címkék: 2003 liberalizmus konzervativizmus válasz magyar társadalom individualizmus Auschwitz Béndek Péter Joseph Anton Koch

1 komment

A mai a legboldogabb nap

2013. június 21., 15:55 – Szerző: Boross Bence

Egy brit pszichológus szerint az év összes napja közül a mai a legboldogabb: a péntek és a meleg csak két összetevője a matematikai képletnek.

Címkék: boldogság brit tudósok

Szólj hozzá!

Fogyatkoznak az ultrapesszimista magyarok

2013. június 3., 12:52 – Szerző: Boross Bence

Az elmúlt tíz évben sosem jellemezte a magyar lakosságot a hurráoptimizmus, az elmúlt években azonban elhúzódóan egyre borúsabb lett a magyarok képe a jövőről. A Tárki friss kutatása halvány reményt sejtet, ugyanis folyamatosan apad azok aránya, akik szerint a mostaninál is rosszabb vagy sokkal rosszabb lesz a gazdaság helyzete.

Címkék: pesszimizmus kilátások várakozások magyar társadalom magyar gazdaság 2013 Tárki

Szólj hozzá!

Magyarország egyre csóróbb

2013. május 10., 23:19 – Szerző: Boross Bence

Ma több szegény él Magyarországon, mint a Bokros-csomag idején, a kormány három év alatt nem tudta megfékezni a 2008-ban felgyorsult elszegényedést. Sokan nem a lecsúszástól félnek, hanem már túl vannak rajta. Ami nem rövid távú szükséglet, abból egyre kevesebbet veszünk. Hat diagram az ország elszegényedéséről.

Címkék: fogyasztás gazdasági válság 2013 Magyarország Józsefváros

81 komment · 2 trackback

Mélyülő recesszió után stagnálás

2013. április 23., 15:31 – Szerző: Boross Bence

2,1 százalékos lehetett a magyar GDP visszaesése a negyedik negyedévben a harmadik negyedévi 1,5 százalék után - vélik a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők. A tavalyi évben összességében 1,5 százalékos lehetett a visszaesés, az idei évre átlagosan stagnálást várnak. Még 2014-ben is csak halvány, 1 százalék körüli ütemben indulhat meg a növekedés.

Címkék: 2012 gazdasági válság 2013 Magyaroroszág

Szólj hozzá!

Ilyen állapotban van a magyar társadalom

2013. március 23., 19:07 – Szerző: Boross Bence

Kolosi Tamás, a Tárki elnöke és Tóth István György, a Tárki vezérigazgatója a nemrég megjelent 2012-es Társadalmi Riportról beszéltek.

Címkék: videó válság rendszerváltás politikai elit 2012 migráció magyar társadalom leszakadás Tárki Kolosi Tamás Tóth István György Társadalmi Riport

Szólj hozzá!

Miért hülyék a konzervatívok, és miért erkölcstelenek a baloldali liberálisok?

2013. március 23., 3:36 – Szerző: Boross Bence

Valószínűleg mindenki, aki valaha legalább egy kicsit is elkötelezettnek érezte magát valamilyen politikai irányzat vagy párt iránt, tapasztalhatta saját magán – de másokon mindenképpen hogy a vele ellentétes politikai érzelműeket legalább egyszer az életben hülyének vagy erkölcstelennek nézte pusztán politikai meggyőződésük miatt. Ezt vagy bevalljuk magunknak, vagy nem; én mindenesetre baráti és kevésbé baráti beszélgetésekben hosszú idő óta lépten-nyomon ezt tapasztalom. Politikai ellenfelek mindenféle emberi gyarlósággal szokták vádolni egymást – a pofátlan gátlástalanság és gazemberség mindkét tábor esetében napi szóhasználat a másikat illetően –, azonban a leggyakoribb mégis az, hogy a liberálisok a konzervatívokat hülyeséggel, gyengeelméjűséggel vádolják, a konzervatívok pedig erkölcstelenséggel illetik a liberálisokat.

Címkék: vallás jobboldal baloldal morális pszichológia politikai megosztottság

Szólj hozzá!

Meggyűlik a szánkban a keserű nyál

2013. február 8., 13:51 – Szerző: Boross Bence

Saját pénzügyi helyzetüket, munkahelyük stabilitását és az ország gazdaságát is pocséknak érzik a magyarok. A jövőbe vetett bizalom nagyon sokat romlott az elmúlt években, és egyelőre nem látszik a fordulat.

Címkék: rosszkedv 2013 fogyasztói bizalom Magyarország Nielsen GfK Hungária Piackutató Intézet

30 komment · 2 trackback

Mi lehetünk Európa szegényháza

2012. május 9., 0:30 – Szerző: Boross Bence

Alaposan megbolygatta az európai uniós országok közötti fejlettségi sorrendet a válság. A PIIGS országok lassan a 2004-től csatlakozott kelet-közép-európai országok szintjére csúsznak vissza. Ezt a folyamatot az is segíti, hogy a térség konvergenciája összességében nem torpant meg. A fájdalmas kivételt Magyarország jelenti: az Európai Unióban már csak három olyan ország van, amelyik egy főre jutó GDP-ben elmarad tőlünk.

Címkék: európai unió válság gdp magyar gazdaság piigs hosszútávú tendenciák

Szólj hozzá!

Az átalakuló társadalmi viszonyok, a gazdasági válság okozta szociális problémák

2012. május 6., 15:13 – Szerző: Boross Bence

Beszélgetés Gazsó Ferenc szociológussal.

Címkék: interjú videó válság rendszerváltás 2012 magyar társadalom Magyarország Gazsó Ferenc InfoRádió

Szólj hozzá!

A világon a legrosszabb fogyasztói bizalmi mutatót produkáltuk

2012. május 2., 15:32 – Szerző: Boross Bence

Magyarországon 32 pont a fogyasztói bizalmi index. Ez a világon a legalacsonyabb mutató a közvetlenül előttünk helyet foglaló Görögország, Portugália, Horvátország, Olaszország, Dél-Korea és Franciaország mögött. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat 2012. februári felmérése.

Címkék: magyarország nielsen pesszimizmus bizalom 2012 kilátások várakozások fogyasztói bizalmi index

Szólj hozzá!

Nem kifizetődő becsületesnek lenni a magyar fiatalok szerint

2012. május 2., 14:45 – Szerző: Boross Bence

Nem éri meg becsületesnek lenni a magyar fiatalok nyolcvan százaléka szerint. A 15-29 év közötti korosztály többnyire elutasítja a korrupciót, azonban egy jó egyetemre való bejutás vagy egy jó állás lehetősége felülírja morális elveiket.

Címkék: magyarország korrupció erkölcs 2012 becsületesség morális

Szólj hozzá!

A világ legboldogtalanabb nemzete a magyar

2012. február 13., 22:07 – Szerző: Boross Bence

A világ boldogabb lett 2007 óta, a magyarok nem — állapítható meg az Ipsos 2011 végén elvégzett, és a napokban publikált „boldogságfelméréséből”. A válság és a konfliktusok ellenére a boldogságindex (vagyis a az a szám, ami azt mutatja, hogy a felnőtt lakosság hány százaléka „nagyon boldog”) 2 százalékponttal növekedve 22 százalékra emelkedett. Eközben a magyar mutató 10 százalékról hat(!) százalékra esett.

Címkék: magyarország boldogság 2012 jó közérzet

Szólj hozzá!

Inventár

2012. február 5., 5:21 – Szerző: Boross Bence

Peter Menzel sajtófotós "Material World: A Global Family Portrait" című 1994-es könyvében 30 ország példáján mutatja be a globális egyenlőtlenségét, a kultúrák sokféleségét, az élet árnyalatait. Minden országban keresett egy-egy, a Világbank és az ENSZ statisztikái alapján meghatározott, nagyság, lakóhely, társadalmi háttér és foglalkozás szerinti átlagnak megfelelő családot. A 16 fotós segítségével készített képeken a családok lakóhelyükön, összes tárgyi tulajdonuk és állataik körében láthatók. Menzel azóta megjelentetett más témában is (étkezés, nők) ugyanilyen albumot.

Címkék: gazdaság egyenlőtlenség szegénység gazdagság szociofotó tárgykultúra

Szólj hozzá!

Nézőpont: A magyarok közel fele lemondana a demokráciáról a gazdasági növekedésért

2011. november 7., 22:30 – Szerző: Boross Bence

A jelenlegi demokratikus rendszer tekintélyuralmira cserélését száz emberből huszonkilenc biztosan, további tizenhat inkább biztosan támogatná, ha ez együtt járna a gyors gazdasági növekedéssel – írja a Magyar Nemzet a Nézőpont felmérésére hivatkozva. A világbékét a megkérdezettek 27 százaléka szerint Irán fenyegeti a leginkább.

Címkék: magyarország szabadság demokrácia jólét közhangulat 2011 Jobbik MSZP LMP Fidesz

Szólj hozzá!

A szociáldemokrata – 1. rész

2011. szeptember 7., 16:23 – Szerző: Boross Bence

Szervezőerő

 

A világ legnagyobb sajtkiállításán, az angliai Nantwichben, maga mögé utasítva számos nagy francia, német, holland, ír, skót és angol termelőt, egy magyar sajt is ezüstérmet kapott – írta meg elsőként a Magyar Nemzet. Ez volt a kisasszondi füstölt sajt, amelyet Róna Péter sajtüzeme készített. Róna Pétert sokan ismerhetik, mert tele van nyilatkozataival a média. Nem a sajtokról.

Címkék: sajt szociáldemokrácia lmp róna péter

Szólj hozzá!

Csak a rabszolgák nem tartoznak

2011. augusztus 15., 1:07 – Szerző: Boross Bence

Régi szövegek az államadósságról

"Két lehetőség közül valamelyiknek be kell következnie: vagy a nemzet számolja fel az adósságot, vagy az adósság a nemzetet. Ha az adósságot úgy kezelik, mint eddig tették, lehetetlen mindkettőnek együtt fennmaradnia."

E prófécia akár jelmondata is lehetne az elmúlt hónapokban hirdetett gazdasági szabadságharcnak. Szerzője ugyan éppen 300 éve született, és istentelensége meg szkepticizmusa miatt kevéssé illene a mai kurzus ideológiai védszentjei közé, de két ilyen ütős mondat megér ennyit.

Címkék: hitelválság madarász aladár közgazdasági eszmetörténet

Szólj hozzá!

A neoliberalizmus démonai

2011. július 10., 20:55 – Szerző: Boross Bence

Miért söpör végig tiltakozáshullám Európán?

Örömteli hír is lehetne, hogy a neoliberalizmus egyik démona, az adósságcsapda napjainkra a politikában központi téma lett. A felismerés megkésettsége eleve sokba került az országnak, de ha egy új gazdaságpolitika jegyében csak az adósságcsapdáról kezdünk másként gondolkodni, és közben nem kérdőjelezzük meg a gazdasági növekedés neoliberális felfogását, csupán a bajokat tetézzük.

Címkék: gazdaságpolitika munkanélküliség neoliberalizmus gazdasági válság szegő andrea társadalmi tiltakozás

Szólj hozzá!

Körbekellékezett életek

2011. július 4., 15:38 – Szerző: Boross Bence

Vannak, akik már megtapasztalták a tárgyak hatalmát, mások úgy vélik, hogy a tárgyak egyszerű kellékei az életüknek – állítja London Katalin, aki nagyon is érzi a tárgyak hatalmát. Házakat, lakásokat, otthonokat mutat be lakberendezéssel foglalkozó magazinokban. A tárgyakon keresztül pedig azok tulajdonosait is, és ahogy a beszélgetésekből kirajzolódik a tárgyaikhoz fűződő viszonyuk, akarva-akaratlan, önmagukról is vallanak.

Címkék: lakberendezés élettér tárgykultúra

Szólj hozzá!

Felsőoktatás és egészségügy: miért a legrosszabb utat választjuk?

2011. június 11., 0:38 – Szerző: Boross Bence

Az utóbbi évtizedben bármelyik kormány tervezte a költségvetési kiadások csökkentését, első dolga volt, hogy a felsőoktatás és az egészségügy pénzeihez nyúljon hozzá. Mindez a Semmelweis Egyetem rektorát joggal zavarja, hiszen a régi „SOTE” utódja nemcsak az egyik kiemelt fontosságú magyar felsőoktatási intézmény, hanem a hazai orvosképzés fő bázisa. Tulassay Tivadar a Gutmann Fórumon, a privátbank által szervezett előadáson és háttérbeszélgetésen elemezte a magyarországi felsőoktatás és az egészségügy helyzetét.

Címkék: felsőoktatás egészségügy sote tulassay tivadar

Szólj hozzá!