Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gazdasági blogszemle

Nincs megjeleníthető elem

Hirdetés

Bónusz Brigád

Szekszárd és környéke minőségi helyi termék

Ma este színház!

Miért olyan átkozottul vacak Magyarországon élni?

MTI Hírfelhasználás

Magyar Bloggerszövetség

Mi lehetünk Európa szegényháza

2012. május 9., 0:30 – Szerző: Boross Bence

Alaposan megbolygatta az európai uniós országok közötti fejlettségi sorrendet a válság. A PIIGS országok lassan a 2004-től csatlakozott kelet-közép-európai országok szintjére csúsznak vissza. Ezt a folyamatot az is segíti, hogy a térség konvergenciája összességében nem torpant meg. A fájdalmas kivételt Magyarország jelenti: az Európai Unióban már csak három olyan ország van, amelyik egy főre jutó GDP-ben elmarad tőlünk.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat a válság óta nem tesz közzé előrejelzéseket a tagországok GDP-jére (sőt, még a 2011-es számok is hiányosak), de az Európai Bizottság égisze alatt működő Ameco adatbázisban 2013-ig találhatunk előrejelzéseket. Ebből kiderül: a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP tekintetében jelentős változások történtek az elmúlt bő egy évtizedben.
 


 
 

Lecsúszóban a PIIGS-ek

Az egyik leglátványosabb jelenség a PIIGS-országok vesszőfutása, ami nem is a válsággal kezdődött, hanem már jóval korábban. Olaszország a 90-es évek elején még fejlettebb volt, mint az akkori EU15 átlaga, mára viszont a számos fejletlenebb országgal "felhígult" EU27 átlagát sem éri el az egy főre jutó GDP. A portugálok az elmúlt húsz évben ugyan nem estek vissza, de viszonylagos elmaradottságuk ellenére sem tudtak felzárkózási pályára állni, az eurózónába való belépés is inkább rontott, mintsem javított a helyzetükön.

A görögöknél is már a 2000-es évek elején elakadt a konvergencia. Esetükben azonban a fő gond az volt, hogy a pozíciójuk stabilitását is csak fenntarthatatlan eszközökkel voltak képesek ideig-óráig biztosítani. A válság alaposan visszavetette az egy főre jutó GDP-t, aminek következtében újra "összezárnak" Portugáliával. Még egy ilyen összeérés figyelhető meg: a spanyolok lassú konvergenciája következtében a válság éveire fejlettségben utolérték a süllyedő olaszokat. Igaz, a spanyol válság még mindig mélyülőben van, ezért itt a jövő még a szokásosnál is bizonytalanabb.
 


 
 

Tulajdonképpen az írek voltak az egyetlenek, ahol egy valóban rendkívül dinamikus növekedést rombolt le súlyosan a válság. Persze az ingatlanár- és hitelbuborék miatt itt sem volt fenntartható a gazdasági növekedés. A nagy gazdasági visszaesés ellenére az íreknek nem tűntek el a 80-as évek eredményei. Ma még mindig nagyobb az előnyük a többi periféria-országgal szemben, mint a 90-es évek elején. A szigetország kilátásainak megítélése nagyon ellentmondásos. Egyes szakértők szerint jó úton járnak, és hamarosan újra dinamikus bővülést láthatunk majd, mások szerint a növekedési potenciál is sokat sérült, illetve még óriási költségvetési kiigazítási igénnyel néznek szembe.

Feltör Kelet-Közép-Európa

A régi periféria-országokkal ellentétben a visegrádi régió a 2000-es években gyors felzárkózást mutatott. Sőt, mára már szinte teljesen eltűnt a 2004-ben csatlakozott országok "különállósága". Észtország a portugálokkal csaknem azonos fejlettségi szinten van, a már a görögök felé közelítő Szlovákia pedig meg is előzi a luzitánokat. A görögök előtt találhatjuk a cseheket és a szlovéneket, de a két kis sziget, Málta és Ciprus is magasabb egy főre jutó GDP-vel rendelkezik.

Az előtörésben fontos szerepet játszik az is, hogy a konvergenciát nem mindenhol törte derékba a válság. A szlovákok és a lengyelek felzárkózása töretlen, a csehek és a szlovének visszaesése pedig már viszonylag magas bázisról történt. A kivételt Magyarország jelenti: hazánkat az utóbbi években megelőzte Észtország, Szlovákia és Lengyelország, az idén Litvánia is beér minket, a 2013-tól EU-tag Horvátországgal szembeni korábbi előnyünkből alig maradt valami.
 


 
 

A leszakadásunk különösen szembeötlő, ha azt nézzük, melyik országnak milyen mértékű felzárkózást sikerült felmutatnia 2002 óta. A vásárlóerő-paritáson számított egy főre jutó GDP-nk mindössze 2,7 százalékkal került közelebb az EU átlagához, ennek jó részét is letudtuk az időszak elején. Az alábbi ábrán látható, hogy a legtöbb ország ennek sokszorosával tudott előrelépni.
 


 
 

Ennek következtében mára már az EU-tagok közül csak a bolgárok, a románok és a lettek esetében láthatunk a magyarnál kisebb egy főre eső számokat, ám ha a növekedési kilátásaink nem javulnak, akkor Lettország is néhány év alatt utolérhet minket. Ez esetben viszont csak úgy kerülhetjük el a "szegénységi dobogó" harmadik fokára kerülést, ha az időközben EU-taggá váló horvátok nem előznek meg minket.
 


 
 

Forrás: Portfolio.hu, 2012. május 4.

 

Címkék: európai unió válság gdp magyar gazdaság piigs hosszútávú tendenciák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://veresenkomoly.blog.hu/api/trackback/id/tr294497384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása