Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gazdasági blogszemle

Nincs megjeleníthető elem

Hirdetés

Bónusz Brigád

Szekszárd és környéke minőségi helyi termék

Ma este színház!

Miért olyan átkozottul vacak Magyarországon élni?

MTI Hírfelhasználás

Magyar Bloggerszövetség

Meggyűlik a szánkban a keserű nyál

2013. február 8., 13:51 – Szerző: Boross Bence

Saját pénzügyi helyzetüket, munkahelyük stabilitását és az ország gazdaságát is pocséknak érzik a magyarok. A jövőbe vetett bizalom nagyon sokat romlott az elmúlt években, és egyelőre nem látszik a fordulat.

Nem látja stabilnak a munkahelyét, nem reméli, hogy jobb állást vagy egyáltalán munkát talál, nem érzi úgy, hogy most jött el a pillanat a vásárlásra, költekezésre, és saját pénzügyi helyzetén túl az általános gazdasági környezetet is rossznak ítéli meg  évek óta ez derül ki a magyarországi fogyasztók bizalmát mérő indexekből, kutatásokból.

A Nielsen legfrissebb rangsorában már az is némi előrelépés volt, hogy a vizsgált 58 országból nem mi vagyunk a legutolsók, ahogy az elmúlt években, hanem csak az 57.-ek, de ez is csak azért történt, mert a válság által talán legjobban sújtott görög fogyasztók bizalma a miénk alá zuhant.

Hosszabb idősorokat vizsgálva azonban szembetűnő a magyar fogyasztók súlyos pesszimizmusa. 2005-ben, amikor a Nielsen nemzetközi kutatócég elindította a globális indexét, a magyarországi 90 pont még megközelítette a világátlagot (98). Az azóta eltelt hét évben a magyar mutató háromszor olyan gyorsan esett, mint bárhol máshol, így már 2011-ben a lista legaljára csúsztunk.

A Nielsen globális fogyasztói bizalmi indexe
Nielsen fogyasztói bizalom felmérés diagram 2013Forrás: Nielsen

Magyarországot így egy sor szegényebb ország is megelőzi  az összes vizsgált kelet-európai, továbbá fejlődő afrikai és távol-keleti államok vagy a toplista élén álló, minden más vizsgált országnál optimistább India  igazolva, hogy a fogyasztók bizalma nem az abszolút értelemben vett anyagi helyzetükön vagy például az egy főre eső GDP-n múlik, hanem szubjektív észleléseken.

Lényegesen jobb például a hangulat még Ukrajnában és Romániában is (69, illetve 61 pont a mi 37-ünkhöz képest), annak ellenére, hogy hosszan lehet sorolni a számszerűen megragadható különbségeket e három ország között, és ezek tényszerűen Magyarország felé kellene, hogy billentsék a mérleget. Az egy főre eső GDP körülbelül 2800 euró volt tavaly Ukrajnában, Romániában 6300, nálunk majdnem 10 ezer. Az ukrán bruttó átlagbér havi 280 euró, a romániai 340 volt 2012-ben, a magyarországi bruttó béreket viszont átlagosan és havonta 765 euróra lehetett átszámítani - több mint kétszer annyit kerestünk, mint szegényebb szomszédjaink, mégis jóval borúlátóbbak vagyunk.

A vásárlási adatokon is látszik

A Nielsenéhez hasonló eredményre jutott Kozák Ákos a kollégáival. A fogyasztók bizalmát  a Corvinus Egyetemmel közösen szintén évek óta mérő Gfk Hungária ügyvezető igazgatója a saját eredményeikre támaszkodva azt tapasztalta, hogy az elmúlt hat évben a nemzetközi átlagnál valóban gyorsabb volt a magyar háztartások helyzetének visszafejlődése.

Fogyasztói bizalom diagram 2013A régióban mindenhol magasabb a fogyasztók bizalmi indexe, mint nálunk

A fogyasztással összefüggő mutatók, a kereskedelem alakulása drasztikusan visszaesett 2007 elejétől kezdődően, és mivel az emberek az elmúlt hat évben sosem látták jobbnak a következő fél-egy év kilátásait, folyamatosan romlott az ezt mérő bizalmi index értéke.

"Érdekes a kereskedelem helyzetének az alakulása négy-öt év távlatában. Vannak más országok is a világon vagy Európában, amelyekben egymást követő négy évben visszaesett a kiskereskedelmi forgalom, de ezen a listán is dobogós helyen van Magyarország, nálunk átlagon felüli volt a visszarendeződés" - mondja Kozák Ákos, hozzátéve, hogy egyelőre semmi jel nem mutat arra, hogy a közeljövőben javulna a magyar fogyasztók hangulata.

Felkel a magyar, a kedve pocsék

A bizalmi indexekben nagyon nagy szerepe van a kommunikációnak, az általános közbeszédnek, mutat rá egy másik tényezőre Simon Judit, a Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Marketing és Média Intézet igazgatója. "Ha az emberek folyamatosan azt hallják, hogy nagy átalakítások zajlanak, de ezek részleteit, következményeit nem ismerik pontosan, hogy leépítések jöhetnek az oktatásban, az egészségügyben és más szektorokban, hogy tömeges elvándorlás zajlik, és mindeközben nem csökken a munkanélküliség, akkor általánossá válik a bizonytalanság érzése, a nem lehet tudni érzés"  fogalmazott Simon Judit. Erre rakódik rá az általános pesszimista attitűd, valamint a személyes tapasztalatok, amelyek miatt mind többen félnek attól, hogy elveszítik az egzisztenciájukat.

Mindezt kézzelfoghatóbban fogalmazta meg Lackfi János, aki nem kutatóként, hanem íróként boncolgatta a kérdést tavaly megjelent Milyenek a magyarok? című könyvének rögtön a legelején. "Felkel a magyar ember, a kedve pocsék, a dereka hasogat. Felül az ágyban, bekapcsolja a rádiót. A benzin ára felment, egy nyugdíjas nénit a nyílt utcán leütöttek, a Fővárosi Közlekedési Vállalat a csőd szélén áll, az utcán ellenzékiek tüntetnek a kormány ellen, és szélsőségesek tüntetnek az ellenzékiek ellen. A magyar embernek meggyűlik a szájában a keserű nyál, a padlóra mégsem köpheti, lenyeli hát, és morcosan gondolkodásba fog. Milyen ország ez, kérem szépen?"

A Corvinus tanára éppen a közbeszéd hangulatalakító szerepét ismerve gondolja azt, hogy például a rezsicsökkentésnek erős pozitív üzenete lehet. Az érdemi tehercsökkenéssel nem járó, de szimbolikus és ezért hatásos kormányzati intézkedés a legutóbbi fogyasztói bizalmi indexeken még nem éreztethette a hatását, de a következő negyedévek adatain már meglátszódhat. Önmagában azonban valószínűleg nem rajzolja át azt a képet, amely évek óta kirajzolódik a globális indexekből: a magyar a világ egyik legkilátástalanabb nemzete.

Mit mutat a bizalmi index?

A fogyasztói bizalom mérésének elméleti hátterét többek között egy magyar származású kutató, George Katona dolgozta ki. A részben az ő kutatási eredményeit is figyelembe vevő indexek célja, hogy megragadják a fogyasztók vagy a vállalatok (ez esetben üzleti bizalmi indexről van szó) saját és országuk anyagi, gazdasági helyzetére vonatkozó várakozásait. A bizalmi indexekben tehát sok a szubjektivitás, a hangulati elem, és mindig a jövőbeli kilátásokat mutatják: mekkora jövedelemre számítanak az emberek a következő 12 hónapban, mennyire gondolják stabilnak a munkahelyüket, milyen nagyobb értékű, tartós fogyasztási cikket terveznek vásárolni, és hogyan ítélik meg az ország gazdasági helyzetét.

A legfrissebb Nielsen-indexben  amelyhez a reprezentatív felmérést tavaly novemberben készítették a világ 58 országában 29 ezer, interneteléréssel rendelkező fogyasztó körében  a magyarok a munkájukkal kapcsolatban voltak a legpesszimistábbak. A válaszadóknak csupán 3 százaléka mondta azt, hogy a következő 12 hónapban jók a munkahelyi kilátásai, 95 százalék szerint viszont nem olyan jók vagy rosszak (2 százalék nem tudta). Személyes pénzügyi helyzetéről 84 százalék nyilatkozott negatívan, 92 százalék pedig azt mondta, hogy nem tartja jónak az időszakot arra, hogy megvásárolja azt, amire szüksége van, vagy amit szeretne.

Fekete Emese

Forrás: Origo, 2013. február 7.

Címkék: rosszkedv 2013 fogyasztói bizalom Magyarország Nielsen GfK Hungária Piackutató Intézet

30 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://veresenkomoly.blog.hu/api/trackback/id/tr865069417

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kinek kell itt megdögleni? 2013.02.08. 17:54:03

Hárommillió-háromszázezer magyar van útjában a kormánynak, akiktől bármi áron szabadulna. Méghozzá úgy, hogy a baloldalt lehessen hibáztatni a pusztulásuk miatt. El nem tüntetheti őket fizikailag, kezdeni velük semmit nem tud, ezért csatateret, sőt kat...

Trackback: Akciós újságot adott ki a Fidesz 2013.02.08. 17:51:00

Így könnyebb megjegyezni, mennyivel lesz olcsóbb a víz, a gáz, az áram, a közmunkás, a segélyes, a méltóság és az emberi élet. Ne maradj le róla! A Fidesz akciós választási ígéretei 2014. április 15-ig, vagy a választópolgárok türelmének fogytáig érvé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.08. 17:54:13

Valaki osszehord valami fos kimutatast, amit sehol sem tartanak szamon a barom meg blogot is rola.En is keszitek egykimutatast holnalpra ami az ellenkezojet bizonyitja.

Muzsikok közt 2013.02.08. 18:17:32

Ahhoz nem kell kimutatás hogy kiderüljön hogy pocsék a hangulat. Kíváncsi vk hogy mennyi lenne az index ha a sajtó csak pozitív híreket írhatna meg...

Nagyszerü lehetőség a befektetésre és a vásárlásra. Nem csoda hogy az állampapírok már 5% alatt is elmennek.

Muzsikok közt 2013.02.08. 18:24:22

mno.hu/eu/orban-hazank-a-masodik-helyen-van-1137365

Ezt hogy fogja tálalni a liberális sajtó, hogy kellően negatív legyen?

Muzsikok közt 2013.02.08. 18:26:58

Kiváló üzletet kötött az Orbán-kormány az E.ON visszavásárlásával, amit a Mol kimutatásai is világosan alátámasztanak – derült ki abból az összegzésből, amelyet a Mol az MNO-nak juttatott el. A német energetikai cég körülbelül 1,2 milliárd eurót fizetett ki 2009 végéig, míg most az Orbán-kabinet sajtóhírek alapján körülbelül 800 millió eurót fizethet ki a gázüzletág visszavásárlásáért.

- És ezt?

nocibambi 2013.02.08. 18:28:40

"A benzin ára felment, egy nyugdíjas nénit a nyílt utcán leütöttek, a Fővárosi Közlekedési Vállalat a csőd szélén áll, az utcán ellenzékiek tüntetnek a kormány ellen, és szélsőségesek tüntetnek az ellenzékiek ellen."

És ráadásul már a hangulat is egyre rosszabb...

mackóprés 2013.02.08. 18:37:18

A hangulat egy dolog... Hiába zeng ódákat a Magyar Nemzet és Zuckerbrot barátunk: a helyzet egyre rosszabb lesz...az ország alkotmányos jogi káosz felé sodródik..ami várhatóan a 2014-es választások után bekövetkezik függetlenül attól, hogy ki nyer...

Vitéz László 2013.02.08. 18:38:01

ebbe a sötét középkori komcsi náci feudalizmusból mint a mocsárba egyre méjebre süjjedünk...

köszönnyük fidesmafia !

mackóprés 2013.02.08. 18:39:48

@Zuckerbrot: ez negatív, minden tálalás nélkül is...orbán nem reggel, délben és este hazudik, mint Gyurcsány barátunk, hanem folyamatosan... Aki Magyar Nemzetet olvas az vagy mazohista vagy <önzenzúra>.

Vitéz László 2013.02.08. 18:40:12

erkölcsi válság van...

az ország vezetése nem kormány, hanem
egy bűnszervezet...
nap mint nap a közpénzek szétrablása fojik...

nyilvánvaló vége eennek a spirálnak a zálamcsőd és a polgár, uppsz PARASZTháború...

minek örüjjünk a zom-bi-rka... ? hogy felál a farka?

mackóprés 2013.02.08. 18:53:16

Nyert volna a Fidesz, ha amit tett a választási programjába felveszi???

"Megnyirbáljuk az AB jogait!"
"Elvesszük a nyugdíj megtakarításokat!"
"Államosítjuk az iskolákat!"
"Bevezetjük a tandíjat!"
"Röghöz kötjük a hallgatókat!"
"Csökkentjük a munkanélküli segélyt!"
"Lesújtunk a szegényekre, a hajléktalanokra"
"Állami szintre emeljük a korrupciót!"
"Elfordulunk a nyugattól és keleten keresünk barátokat!"
"Szembefordulunk az Eu-val!"
"Új adókat vezetünk be!"
"Teljes iparágakat teszünk tönkre!"
"Hanyatt lökjük a MALÉV-ot!"

Vitéz László 2013.02.08. 19:00:15

@mackóprés:
kimaradt:
-VISSZAMENŐLEGES TÖRVÉNYEK
-ÁLAMOSÍTYYUK A MAGÁN(nyugdíj)SZÁMLÁKAT

ezzel szemben egy program pontyuk volt, amit meg is tettek:

AZONNALI RADIKÁLIS/NAGYARÁNYÚ A DÓCSÖKKENTÉS

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.08. 19:00:25

@Zuckerbrot: Nagyon "ecceruen".Sosem felejtem el, 2012-ben az mtv1 az este c. Musoraban a jobbik ott frocsogott, hogy azonnal ki kell lepni a zunijobul , mert mink netto befizetok vagyunk es irgumburgum, mer 2007- 2014 kozott befizettunk 2500Milliard Ft-ot...stb.Aztan a musorvezeto aszonta hogy igen, viszont kaptunk 10.500milliardot..
Szal mindent be lehet allitani negativumkent is.

Dexter007 2013.02.08. 19:07:19

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: kíváncsian várom, mivel tudod kimagyarázni ezt a borzasztóan rossz helyezését az országnak a pesszimista-méteren. Más szóval - Ezt miképp állítod be pozitívumként?

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.08. 19:11:28

@Dexter007: Termeszetesen sehogy.Butasag lenne azt allitani, hogy minden rendben van.De ki irta ezt a kimutatast?
?embert kerdeztek meg?
Szamomra hiteltelen az egesz.

s 2013.02.08. 19:42:21

közpénzt a közgépnek,
hogy ne menjetek közértbe

s 2013.02.08. 19:44:27

@Dexter007: Hát, hogy lehettünk volna ennél sokkal pesszimistábbak is, de csak ennyire lettünk. Ez ugyebár pozitívum.

rezvez 2013.02.08. 20:57:06

@Zuckerbrot: "Ezt hogy fogja tálalni a liberális sajtó, hogy kellően negatív legyen?"
Ne legyenek kétségeid, tudja úgy tálalni.
Pl: Orbán annyira tönkretette az országot, hogy az éhhalál szélén lévő országot így akarja kihúzni a bajból.

campobaszo 2013.02.08. 21:12:25

@Zuckerbrot: És a "jobboldali" hogy fogja tálalni?Brüsszel nekünk ne diktáljon?Nem leszünk gyarmat?Ha pénz jön,akkor jó az EU,mi?Egyébként kussoljanak,igaz?

JohnHenry 2013.02.08. 21:25:49

"Az érdemi tehercsökkenéssel nem járó, de szimbolikus és ezért hatásos kormányzati intézkedés a legutóbbi fogyasztói bizalmi indexeken még nem éreztethette a hatását, de a következő negyedévek adatain már meglátszódhat."

nincs itt valami ellentmondás?

Vitéz László 2013.02.08. 21:25:50

@mackóprés: meg !! még 1

1 milliómunkahejet teremtettek !!!

csak ki kellett menniük a munkaválalóknak határontúlra...

politikus-omm 2013.02.08. 21:36:21

@campobaszo: Ha pénz jön,akkor jó az EU,mi?Egyébként kussoljanak,igaz?

- Pontosan. Ehhez igazán nem kell atomtudósnak lenni. Ugye? Ezért tartjuk a politikusainkat.

Mpatikus Eszetlenellenes 2013.02.09. 00:39:17

@Dexter007:
Aaaa BIZONYÍTÁS nagggyoooon eccerűűűű:

Az mszp és fideszmaffia váltógazdaságban történő eltűrésének 20 éve alatt bebizonyosodott, hogy a MAGYAR mazochista.

ÉS :Mivel a mazochistának akkor jó amikor rossz, így nekünk ez jó.
DE : Ha jó lenne is éppen, akkor meg az nekünk rossz, ami így végül mégiscsak JÓ!
Ergo : maradjunk mazochisták, s akkor mindig jó lesz.
...vagy tévednék?

rozsé drazsé 2013.02.09. 08:39:16

NAgyon komoly felvetés és sajnos igaz. Nincs benne (annyi) manipuláció - gondolom - ezért öröm volt olvasni, hogy a ZIndexen ilyen is van.

De azért a lényegértéshez mégiscsak kellene más adat is. Nekem adatom nincs, csak példám.

Egy londoni ismerősöm, aki 44 évesen lett munkanélküli, elmondta nekem, hogy egy évig akart öngyi lenni, mert nem talált munkát. Egy napon azonban felhívta egy volt kollégája, hogy fuvaros céget alapítsanak, mert az egyik piaci szereplő kidőlt a válságban és nem lépett a helyébe más. Számolgatás után rájöttek, hogy nincs több ezer fontjuk, ami kellene, hogy fusson a cég. Elmentek a bankba és kaptak 2,2%-os kamatra. Azóta fut a vállalkozás és emberünk vidám. Úgy konstatálja a helyzetet, hogy jó volt elveszítenie az előző munkáját, mert így tanulhatta meg, milyen vállalkozni. Boldog ember!

Ugyanez magyar változatban??
TKO-ra törtem az autómat a napokban. Cascot nem fizettem, mert húsz éven át a casco sohasem fizette azt az összeget, amibe a kárelhárítás ténylegesen került. Most van egy roncsom nulla értéken. Gondoltam bemegyek a bankomba, ahol 12 éve vezetem a számlámat, hogy ad-e kölcsön egy autóra. Hát persze hogy ad, THM 24,4 %. Jesszus? Mennyi is az alapkamat? 5,5% Mennyi is a kamatrés 19%
A bankom abban sem segít, hogy egy vagyontárgyamat pótoljam, nemhogy az életem esetleges kerékbetörésére legyen megoldásom.

Persze hogy mindenki fél, aggódik, bátortalan...Nincs megoldás a problémáinkra és ez egy berögzült 22 éves tapasztalat. Gyarmatos benszülöttek státusa és tapasztalata.

Már csak annyit, hogy ezt az én bankomat Bokros Lajos privatizálta...95 ben. Az volt az igazi gyarmatosítás kora. EON, RWE, G.E Capital, Landesbank, Allianz, ING, stb.

Ugyaenkkor született első gyerekem. Két évig fizettük az emelt járulékokat 60 ezer forintos jövedelem után, hogy a nejem, aki vállalkozó volt mégis kapjon valami ellátást (GYES, GYED), aztán mielőtt megszületett volna a kölök, Bajszos Lajos eltörölte, nekünk nem járt, mert gazdagok voltunk. Az egy főre eső jövedelmünk a családban meghaladta a 40 ezer forintot. (a minimálbér vmi 20 ezer volt akkor)Mert aki 95-ben 40 ezret keresett, az gazdag volt a komcsik szemében. És ez így volt 2002-2010 között is. 2003. decemberében egy hét alatt vonták vissza a lakástámogatási rendszert és futtatták bele emberek ezreit devizahitelezésbe. Most meg mossák kezeiket és pénzügyi analfabétának titulálják a devizahitel-károsultakat. Hozzáteszem a frank kamata csak itthon veri a 7%-ot, minden más országban 0,25-0,75 között van.

Mitől legyen jókedvem? Mitől legyek optimista? HOgyan beruházzak 24,5 % THM-re? Vagy reménykedjek abban hogy visszajönnek a komcsik 2014-ben? VAgy valamely átalakult verziójuk, pl. az E14?

Én spec. nem gyűlölöm őket, bár megérdemelnék a gyűlöletet is. Hanem undorodom tőlük. Ha meglátok egy ballibet (Török, Mesterházy, Bajnai, stb.) úgy érzem, mintha egy lavór csótányt öntöttek volna a galléromba és futkoznának a hátamon. És bár a tököm televan a Fidesz sturm und drang politizálásával...még mindig inkább...sokkal inkább...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.09. 08:49:19

szóval a cikk lényege, hogy még a vásárláshoz sincs kedvünk?!

rezvez 2013.02.09. 08:55:06

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Igaz bizony! :) De ha mégsem, akkor is jól hangzik.

hot-spot (törölt) 2013.02.09. 09:04:06

@doggfather: Nincs.Még ha pénze lenne most hirtelen az embereknek,akkor is jó sok időnek kellene eltelnie,hogy kedvük legyen költeni.No meg hogy merjenek költeni egyáltalán.Ez meg a lelki válság.

Tehát ma elmondhatjuk,hogy erkölcsi,morális,lelki és gazdasági válság súlyt minket.

Éhes_ló 2013.02.09. 09:07:47

www.szazadveg.hu/kutatas/aktualis/januar-meglepetesek-nelkul-467.html

Ez van, még ha ezer blogon és száz újságban, tucatnyi rádió és tévécsatornán is harsogjátok, hogy nem is.

Még akkor is, ha a zemberek a kétosztatú politikai-ideológiai hatalmi politikai korrupció és a felhalmozott magán és közadósságok mocsarában fuldokolnak.
Még akkor is, mert megértik, hogy elqróval, libással, szarházival és antimagyar társaikkal nem lehet talpra állni, még akkor sem, ha buktorral és a tolvaj haverjaival is nehéz, majdhogynem lehetetlen.
süti beállítások módosítása