Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gazdasági blogszemle

Nincs megjeleníthető elem

Hirdetés

Bónusz Brigád

Szekszárd és környéke minőségi helyi termék

Ma este színház!

Miért olyan átkozottul vacak Magyarországon élni?

MTI Hírfelhasználás

Magyar Bloggerszövetség

Magyarország egyre csóróbb

2013. május 10., 23:19 – Szerző: Boross Bence

Ma több szegény él Magyarországon, mint a Bokros-csomag idején, a kormány három év alatt nem tudta megfékezni a 2008-ban felgyorsult elszegényedést. Sokan nem a lecsúszástól félnek, hanem már túl vannak rajta. Ami nem rövid távú szükséglet, abból egyre kevesebbet veszünk. Hat diagram az ország elszegényedéséről.

Én nem panaszkodom, a főnök rendes, mindig kifizet minket, emberek között vagyok, és amit ezek művelnek?! Még színházba se kell mennem – mutat a Blaha Lujza tér kövén napozó hajléktalanokra egy rikító sárga reklámtáblát hordozó szendvicsember, aki egy környékbeli zálogháznak dolgozik. Az egy foggal is barátságosan mosolygó, a maga módján jól öltözött idősebb férfi szerint a zálogházaknak ma jól megy, pedig a környéken rengeteg van belőlük. „Hozzánk legalábbis sokan jönnek" – mutat a Bacsó Béla utcai üzlet felé – „a jómódúbbak közül is, de nem szégyen ez, sose volt az".

Budapest 7. és 8. kerületében egymást érik a zálogházak és a tört arany felvásárlására specializálódott üzletek, ami azért is feltűnő, mert a főváros egykor szebb napokat látott bevásárlóutcáin (a Nagykörúton és a Rákóczi úton, illetve a környező mellékutcákban) amúgy szinte semmi sem prosperál.

A látvány a vakító napfényben is lehangoló: a korábbi bútorboltok, régiségkereskedők, könyvesboltok, internetkávézók, videojáték-üzletek vagy ingatlanközvetítők közül egyre több lehúzta a rolót. Az üres, poros kirakatokban néhány méterenként ott lóg az eladó/kiadó felirat, az embernek így könnyen olyan érzése támad, hogy a zálogházak mellett szinte csak a használt ruhákat, kütyüket vagy a háztartási gépeket diszkontáron adó kereskedők képesek megélni. Erre van kereslet, no meg az olcsó élelmiszerre, kínai, török vagy arab étkezdékre.

Rákaptunk a használt holmikra

20130415-elszegenyedes-elszegenyedo-kozeposztaly-garfikon-diagram1.jpg(millió forint)

Forrás: KSH

Mindez nem pusztán Budapest egy szűk körzetére igaz. Az elmúlt évek országos statisztikáit böngészve nehéz olyan idősort találni, amely valamilyen módon ne igazolná vissza a magyarok elszegényedését. A Tárki kutatói például 25 éve vizsgálják, hogy Magyarországon hányan számítanak gazdagnak és szegénynek, és a közelmúlt tendenciái egyértelműen az utóbbiak számának gyarapodását mutatják.

A kormány ugyan állítása szerint arra törekszik, hogy szélesítse a középosztályt, ám 2008–2009 óta a közép- és az alsó középosztály folyamatosan zsugorodik, miközben a felső középosztálybeliek egy picit, a szegények pedig sokkal többen lettek (arányaiban annál is többen, mint ahányan a '90-es évek közepén, a Bokros-csomagot követően voltak), azaz a kormányváltás előtt beindult és a válságban felgyorsult elszegényedést Orbánéknak sem sikerült sem fékezni, sem megfordítani.

Szűkül a középosztály, több a szegény

20130415-elszegenyedes-elszegenyedo-kozeposztaly-garfikon-diagram.jpg
Forrás: TÁRKI

A közepes jóléttől való anyagi leszakadásról számtalan adat árulkodik. Annak ellenére, hogy a mindennapi élelmiszereken spórolnak a legkevésbé az emberek, tavaly már durván 2,7 millióan nem engedhették meg maguknak, hogy minden második nap húst egyenek. A spórolás másik formája a helyettesítés: üdítő helyett jobban fogy a szörp, ásványvíz helyett sokan csapvizet isznak, és – mint azt a Gfk Hungária legutóbbi felmérése mutatta – a háztartások 61 százaléka mennyiségben és értékben is visszafogta a mindennapi vásárlásait. A trend világos: 2008-2009-ben elkezdtek kevesebbet vásárolni az emberek, 2010–2011-ben tudatosabban keresték az olcsóbb termékeket, tavaly pedig már teljes termékkategóriákról (a szegények például a húsról) is lemondtak.

Az elszegényedés azonban nem itt érhető tetten a legjobban, hanem azoknál a kiadásoknál, amelyek az alapvető napi szükségleteken túlmutatnak. Mintha egyre több mindenre tekintenének luxuscikként a magyar háztartások: nem tudják például lecserélni az autójukat (az autópark így folyamatosan öregszik, most már 12,5 év az átlagos életkor, miközben 2006-ig folyamatosan javult a helyzet), alig vásárolnak bútort, holott a válság előtti években még bővült a piac. Jóval kevesebbet költenek tévére vagy más híradástechnikai eszközökre, gyorsul a 2008 előtt már elindult folyamat, amit lehet, azt másodkézből, használtan vesznek meg többet, mint a válság előtti években.

Alig veszünk autót
20130415-elszegenyedes-elszegenyedo-kozeposztaly-garfikon-diagram-autovasarlas.jpg(millió forint)

Forrás: KSH

A spórolás olykor meghökkentő döntéseket szül: temetkezési vállalatok beszámolója szerint egyre gyakrabban (az esetek 10 százalékában) hazaviszik az elhunytak hamvait a hozzátartozók, ez ugyanis a legolcsóbb - a hamvasztás eleve kevesebbe kerül, mint a hagyományos temetés, de így még urnahelyre sem kell költeni, nemhogy koporsót venni vagy komplett sírhelyet kifizetni.

Már plazmatévére sem szórjuk a pénzt
20130415-elszegenyedes-elszegenyedo-kozeposztaly-garfikon-diagram-hiradastechnika.jpg(millió forint)

Forrás: KSH

Ennél szokványosabb következménye a nehéz időknek, hogy például tavaly télen 600 ezer háztartás, majdnem másfél millió ember nem tudta rendesen felfűteni a lakását vagy a házát, a legszegényebb családok közel fele tartozott a lakbérrel vagy a közös költséggel, rezsihátraléka pedig 2,3 millió embernek (a népesség 24 százalékának) volt, ami látványos ugrás ahhoz képest, hogy 2005-ben még csak 15 százalékot sújtott a probléma.

Luxus lett a külföldi nyaralás20130415-elszegenyedes-elszegenyedo-kozeposztaly-garfikon-diagram-nyaralas.jpg
Forrás: KSH

A helyzet más szempontból, de nyáron is nehéz: egyre többen nem tudnak nyaralásra, pihenésre költeni, pláne nem többnapos külföldi vakációra. Ez az aktívan dolgozó háztartásoknál is mind nagyobb gondot okoz, a KSH szerint több mint 4 millió ember tavaly már nem tudott a keresetéből kigazdálkodni egy legalább egyhetes pihenést. Hasonló a helyzet az étterembe járással is: egy év alatt több mint 200 étterem szűnt meg azért, mert az emberek nem mennek el otthonról enni-inni.

Bútorra is egyre kevesebbet költünk
20130415-elszegenyedes-elszegenyedo-kozeposztaly-garfikon-diagram-butor.jpg(millió forint)

Forrás:KSH

Talán a cukrászdákat hanyagolják a legkevésbé az egyébként anyagi nehézségekkel küzdők, ez a budapesti 8. kerületben is látszik. "Mindenki próbálkozik ezzel-azzal, de semmi nem megy. Tényleg nagy a gáz, de tortát legalább esznek" – mondja az eladó a több mint húsz éve működő Muki Cukiban, amely talán az egyetlen vidám színfolt a Somogyi Béla utcában becsődölt tucatnyi kisbolt között.

Fekete Emese

Forrás: Origo, 2013. április 17.

Címkék: fogyasztás gazdasági válság 2013 Magyarország Józsefváros

81 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://veresenkomoly.blog.hu/api/trackback/id/tr65236882

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.11. 14:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Vagyon elleni fő bűnelkövetők 2013.05.11. 11:47:22

A vagyon elleni bűncselekmények nagy részét egy agresszív kisebbség követi el. Pártpolitikai kisebbség.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zobod 2013.05.11. 11:05:32

A kereskedelmi csatornák egy évtized alatt jelentősen megváltoztak. A budapesti, vagy akár agglomerációban lévő bevásárlóközpontok, outletek, raktáráruházak autóval vagy tömegközlekedéssel jól megközelíthetők, van parkoló - ingyen -, tágas bevásárlótérrel, és óriási kínálattal rendelkeznek, egy helyen meg lehet venni mindent, kényelmesen. A parkolók zsúfoltak, hétvégeken tömeg van. Jön fel elég keményen az internetes kereskedelem is, könyvet, műszaki cikket, játékot és hasonló standard árucikket egyre többen vesznek ott. A belvárosi kereskedelem lecsúszása inkább ennek következménye, nem az elszegényedésnek. Meg persze elég elmenni az Andrássy útra, vagy a fashion streetre, hogy átértékeljük magunkban az elszegényedésről alkotott elképzelésünket.

ob.szerver 2013.05.11. 11:08:34

Ezek manipulatív és az összképből tendenciózusan kiragadott adatok és grafikonok.

Arról miért nincs grafikon, hogy a magánstadionok építése hogyan nőtt az elmúlt években?

444.hu/2013/05/10/jovore-orban-viktor-mar-az-ablakbol-nezheti-az-mb1-es-meccseket/

Megy a szokásos liberálbolsevik hazudozás.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.05.11. 11:17:31

Felcsút az NB1 küszöbén, Orbán már milliárdokat fektetett állami pénzen ide.
Ő lesz a tulajdonos nemsokára!
Egymillió magyar meg éhezik!
A birkamenetet, álcivileket CÖF, már fel is fegyverezték.
Most fenyegető levelet írtak az Uniónak a kétharmad nevében!

Könnyű állami pénzből ugrálni, okoskodni, arcoskodni.
Azt hiszitek ettől berezel az világ.
Azért puncsolnak Orbánék, hogy lekerüljünk a szégyenpadról, erre ezek a birkák osztják az észt, kioktatják az EU-t.
A fideszes trafikmutyi, földmutyi, ócsai fideszgettó mutyi, Közgép mutyi....stb ellen mikor lép ez a sunyi menet.
Hogy merik a civil szót használni a fidesz bérencek?

El kell menni szavazni, nehogy még egyszer fidesz és kétharmad legyen!

komplikato 2013.05.11. 11:22:08

"Talán a cukrászdákat hanyagolják a legkevésbé az egyébként anyagi nehézségekkel küzdők, ..."

Az oké, hogy a boltokból 3-ból kettő csukott be, a cukrászdából meg "csak" minden második, de valamiért csak nem megy nekik sem annyira jól ...

Kerek négyszög 2013.05.11. 11:33:39

Köszönjül Fides!

A narancskomcsik pereputtya vajon milyen ütemben tollasodik a mi adónkból?

baldoc 2013.05.11. 11:37:59

A lakossági gázfogyasztás 2008 óta 20 (!!)
százalékkal csökkent , Budapesten a szemét mennyisége 2012-ben 17 %-kal csökkent ( rezsicsökkentés -10% )!
Magyarország jobban teljsít ! Mi lenne , ha még jobban teljesítene ?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.05.11. 11:45:09

Zobodnak részben igaza van.
A 40 alattiak jó része ha venni akar valami tartós fogyasztási cikket (hitadástechnika, bútor, autó), akkor az internetet használja keresésre, tesztek olvasására, összehasonlitásra.

Pillanatok alatt előjön egy-egy konkrét termékhez a legolcsóbb beszerzési ár, ami nagyon sok esetben házhozszállitással együtt értendő (vagy +1000 Ft mondjuk).

Az összes olyan kereskedelmi egységnek, amelyik olyasmit árul, ami igy megvásárolható, pár éven belül befellegzett.
A ruha, cipőüzletek még birják egy darabig, mert ezt ritkán váltja ki a netes kereskedelem.
Ha meg elmegyek venni egy pólót/farmert, akkor bevásárlóközpontba megyek, mert ott a többi üzletben meg tudom venni azokat az apróságokat, amik esetleg kellenek (üres DVD, kábel a tévéhez, nyomtatóhoz parton, stb, stb).
Nem fogok 3-4 kisboltot végigrohangálni ezek miatt, ráadásul ugye 9-17-ig tartó nyitvatartásnál...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.05.11. 11:47:36

@baldoc:
A gázfogyasztás egyik fő oka az, hogy szerencsére terjed a hőszigetelés.
Egy 80-as években épült ház gázfogyasztása 1.5 millából 60%-al csökkenthető, ami 4-5 év alatt megtérül.
Ha végigmész egy tetszőleges utcában, minimum minden 5. házon dryvit hőszigetelés van.

Ezt kellett volna a hülye Fidesznek rendesen támogatnia, nem rezsit csökkenteni.

komplikato 2013.05.11. 11:52:03

@zobod: Hát igen, én is az elit és turista bevásárló negyedben szoktam az elszegényedést tanulmányozni ... :P

Mária 2013.05.11. 11:55:36

B+ te tényleg átvettél egy komplett cikket az origótól?

Engedélyed volt rá?

Posztot írni nem tudsz?

hot-spot (törölt) 2013.05.11. 11:59:31

Nem egy két embert ismerek,akik egyáltalán nem fűtenek télen.A legnagyobb hidegben sem.

zobod 2013.05.11. 12:00:02

@komplikato: a lényeg, hogy a belváros mint kereskedelmi helyszín elbukott, annak a életmódnak, és településszerkezetnek már vége, ami a Rákóczi út, Nagykörút kisüzleteinek korszaka volt. Ha meggondolod, a maszekvilágnak is befellegzett már jó ideje. Ennek semmi köze az állítólagos elszegényedéshez.

Ha meg az érme másik oldalát nézzük, szerintem az örvendetes fejlemény, hogy bizonyos rétegeknek a középosztály túladóztatásából és a fogyasztási hitelekből megteremtett vásárlóereje eltűnt, mert ez egy fenntarthatóbb, reálisabb irány. Csak annak van vásárlóereje, akinek van mögötte megfelelő reálteljesítmény, ez számít, nem az hogy mindenki jól éljen. De ennek semmi köze a belváros szerepének átértékelődéséhez. Egyszerűen a kereskedelmi csatornák változnak.

Larry Silverstein 2013.05.11. 12:25:21

Sok igazság van a posztban, de pont az alsó középosztály volt a leghülyébb hitelfelvevő az elmúlt évtizedben, sokan maguknak köszönhetik a cumit.

Mária 2013.05.11. 12:26:12

@zobod:

" az örvendetes fejlemény, hogy bizonyos rétegeknek a középosztály túladóztatásából és a fogyasztási hitelekből megteremtett vásárlóereje eltűnt, "

Egyszerű vagy, mint a faék.

Vagy mint az összes agymosott fidesztroll.

Az adók - jelzem, hogy nem csak az SZJA adó, de az ÁFA és az egyéb adónemek is! - azért magasak Magyarországon, mert kevesen dolgoznak, ésa béka segeg alatt van a fogyasztás is. Ha többen dolgozhatnának, kevesebb lenne az egy emberre jutó közteher.

Az egykulcsos adónak akkor lett volna létjogosultsága, ha a bevezetésével párhuzamosan növekedett volna a munkavállalók száma, és nőtt volna a munkabér összege.

Akkor lett volna biztosítva ugyanis az, hogy az állam hozzájuson ahhoz az SZJA-bevételhez, ami az egykulcsos adó előtt befolyt.

Így viszont annak a döntésnek, amit te a Fidesz seggébe fúrt fejjel ünnepelsz, két, alapvetően sajnálatos hátránya is van:

1. Mivel összességében kevesebb SZJA folyik be az államnak, kénytelen azokat, akiknél otthagyta az SZJA egy részét, egyéb adókkal sarcolni. Tranzakciós adó, chipsadó, telekom-adó, stb. ugye, ez eddig megvan?

2. Mivel a kisjövedelműeket durva adóelvonással sújtotta, kevesebb pénzük maradt arra, hogy fogyasszanak. Ami azzal jár, hogy addig állásban lévő alkalmazottak veszítették el a munkahelyüket, hiszen amit a direkt adóelvonás miatt nem vásárol meg a kisjövedelmű réteg, azt nem kell megtermelni, ergo emberek se kellenek se a megtermeléshez, se az értékesítéshez.

hot-spot (törölt) 2013.05.11. 12:27:46

@zobod: Én nem hinném,hogy annyira örvendetes fejlemény az,hogy eltűnt a vásárló erő és vele együtt az a réteg is,amelyiket szépen fejeget minden normális társadalom és nem megdögleszti a birkákat mint itt Mo-n.

Larry Silverstein 2013.05.11. 12:29:13

@zobod: 'annak a életmódnak, és településszerkezetnek már vége, ami a Rákóczi út, Nagykörút kisüzleteinek korszaka volt.'

- Ausztria, Svájc, Franciaország, Németország családi üzletecskék millióit tartja el. Érdekérvényesítés és protekcionizmus kérdése. Mo-n semmi sem szabott gátat a hiper és plázaépítésnek, egészen a közelmúltig. A láncok sokkal kevesebb munkahelyet teremtenek, mint amennyit megszünik miattuk, ezért nyereségesek.

Larry Silverstein 2013.05.11. 12:31:56

@Mária: 'Az egykulcsos adónak akkor lett volna létjogosultsága, ha a bevezetésével párhuzamosan növekedett volna a munkavállalók száma, és nőtt volna a munkabér összege.'

- Kérdés minek kell értékelni a bajnai óta változatlan arányú foglalkoztatottságot, amikor a munkanélküliség 2002-10 közt megduplázódott.

szintetikus 2013.05.11. 12:34:09

@Hogy lopta ki a Fidesz a titkos Portik anyagot?: Tényleg van 1 millió éhező? Az országot járva, ezt nehezen hiszem el.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.05.11. 12:34:51

@Larry Silverstein:
Sajnos vagy nem sajnos, de itthon a plázák beépültek a belvárosokba.
Ezen már nem segit a plázastop sem, mivel a meglévőknek joguk van ott maradni és árusitani.
Emiatt tényleg mindenhol ki fog halni a kiskereskedelem, mert az emberek kényelmesek. Szivesebben mennek olyan helyre, ahol
- légkondi van
- 9-22ig tartó nyitvatartás
- kurva sokféle termék egy helyen
- stb.

A kisboltok agóniájára rátesz egy jókora lapáttal a netes kereskedelem is.

Egyszerűen életképtelen ez a piaci modell nálunk, ha nem kajáról, ruháról, cipőről, vagy szolgáltatásról (fodrász, ilyesmik) van szó.

Lencsés István 2013.05.11. 12:40:26

MAGYARORSZÁG egyre gazdagabb . A szegénység is csökkent .

Netuddki. 2013.05.11. 12:49:31

@Mária: "Az adók - jelzem, hogy nem csak az SZJA adó, de az ÁFA és az egyéb adónemek is! - azért magasak Magyarországon, mert kevesen dolgoznak, ésa béka segeg alatt van a fogyasztás is. Ha többen dolgozhatnának, kevesebb lenne az egy emberre jutó közteher."

Ez így konkrétan nem igaz.

Azért magasak Magyarországon az adóterhek mert egyrészt magas az állami újraelosztás, másrészt a befizetendő adók nagy részét egyszerűen nem fizetik be. A mindenkori tökkelütött magyar kormányok pedig a helyett, hogy az állami újraelosztást és az állami költekezést csökkentették volna, folyamatosan adót emeltek.
Pont a magas, foglalkoztatást terhelő adók miatt alacsony a foglalkoztatottság is. De hát úgy látszik az állam hatalmas költségeit ezekkel az irreális adókkal meg tudja termelni a relatíve kevés, legálisan bejelentett munkavállaló is.
Szóval amíg ez a helyzet így megfelel az adót ténylegesen befizetőknek, addig itt nem is lesz változás...

Netuddki. 2013.05.11. 12:51:18

Mellesleg mi a tököm ez a rózsaszín? Először azt hittem ez a qrvablog...

komplikato 2013.05.11. 12:54:13

@zobod: "Csak annak van vásárlóereje, akinek van mögötte megfelelő reálteljesítmény, ..."

Drog, olajszőkítés, kormány mutyi, bugázott pályázatok? Mert pont az az ország vagyunk ahol teljesítmény függőek a bérek, mi? :D

septem 2013.05.11. 12:54:34

budapest 7-8 éve turkáló-főváros. szerintem ez mindent elmond, hogy ki, mikor, mit, stb..

Netuddki. 2013.05.11. 12:55:18

@Larry Silverstein: "- Ausztria, Svájc, Franciaország, Németország családi üzletecskék millióit tartja el."

Konkrétan ki a tökömet érdekelnek ezek az országok? Akkor amikor a mindenkori magyar kormány mutyizik és lenyúlja a közpénzeket. Ha az általad említett országoknak is ilyen erkölcstelen, tehetségtelen és tolvaj kormányaik lettek volna akkor ugyanott tartanának mint Magyarország. Igen, B+! A fideszed kormányát is beleértettem és nemcsak a maszopost...

komplikato 2013.05.11. 12:55:26

@szintetikus: Hogy hány éhező van nem tudom, de a létminimum alatt már több mint 4 millióan élnek, szóval én meg simán el tudom képzelni ...

komplikato 2013.05.11. 12:56:37

@Kőmíves Kelemen: "A kisboltok agóniájára rátesz egy jókora lapáttal a netes kereskedelem is."

Azért a plázák jelentős részében hegyekben áll az "átalakítás miatt zárva" üres bolthelyiség. Mert nekik olyan marha jól megy ...

Csetepaté márki 2013.05.11. 12:59:41

Ja, Magyarország egyre csóróbb.
De azért jó lett volna egy emelkedő grafikont is látni, pl a lakosság hitelekre kifizetett törlesztőrészleteinek a változásáról.

zobod 2013.05.11. 13:01:30

@Mária: Rosszul látod. Az egyik alternatíva az lett volna, ha a kiadási oldalt pont annyival csökkentik, amit a polgároknál hagyott jövedelem veszteségként jelent a költségvetésnek. A másik alternatíva - amit szociális szempontok miatt választottak - egy méltányos közteher megosztás, a korábban szinte semmit nem fizetők, a normális jövedelemmel bírók, és a gazdálkodók között. Természetesen örvendetes, hogy a jövedelem annál marad aki megkeresi. A progresszív adó eltorzítja a munkaerőpiaci differenciákat, mérsékelve ezzel az alkalmazkodási kényszereket. Ráadásul demotiváló is, hogy az ember azért dolgozzon, tanuljon, hozzon létre piacképes teljesítményt, hogy annak hasznát más élvezze, mert tőle elvonják, másnak meg odaadják hogy jobban éljen, mint amire magától képes.

A másik ami szóba került, a fogyasztási hitelek. Mindig elképedek rajta, hogy van Magyarországon olyan egyszerű lélek, akinek magyarázni kell, miért is örvendetes hogy a külföldi forrásokból finanszírozott, a nem túl hitelképes rétegek körében is két kézzel szórt, és alapvetően import cikkek fogyasztására költött kölcsönök visszaszorulnak. Ahogy már írtam, nem az általános jólét a fontos, meg nem a növekedés hitelekből hajszolása, hanem hogy a fogyasztás és a vásárlóerő mögött saját reálteljesítmény álljon, és a pénzügyek stabilak legyenek. Lehet, hogy ez nem népszerű, de ésszerű.

micsoda? 2013.05.11. 13:04:54

Tegnap kezdődött a nyugdíjkifizetés. Sorban állás az ATM- nél, aztán a tömeg a buszon, és a bevásárló központokban. Előző napon minden kongott az ürességtől. Már a Tescó is péntekre tette az akciót, és nem csütörtökre.
Ez egy kisváros szegénységi képe.

Larry Silverstein 2013.05.11. 13:10:26

@zobod: Még csak nem is a hitellel magával van baj, csak azzal amire az emberek többsége használja őket. Egyébként ez ugyanekkora baj a gazdag országokban is, érettségire mindenki hitelkáryát kap (eccerü embereknél).

komplikato 2013.05.11. 13:14:01

@micsoda?: Ja értem, ha az emberek a fizetés/nyugdíj napján vagy azt követő hétvégén mennek vásárolni, akkor nem lehet szegénység ... logikus.

Van akváriumod? :D

nincs_nick 2013.05.11. 13:19:59

@Kőmíves Kelemen: A gázfogyasztás csökkenésének oka az, hogy a vidék már vagy öt év áll át teljesen fa/lom/döglöttmacska és egyéb dolgok tüzelésére. 100 fő utcánkban már csak nálunk van gázfűtés, új építésnél kb. 5 éve nem volt gázfűtés átadásunk (30-40 ház), mindenütt pufferes vegyestüzelés van vagy újabban klíma, mert már az is messze olcsóbb, mint a gáz.

Mária 2013.05.11. 13:20:50

@Larry Silverstein:

Nézzél már szét, aranyam, a KSH honlapján!

Van kint mindjárt a nyitólapon egy grafikon a munkanélküliség alakulásáról, direkt az olyan kétbiteseknek, mint te vagy!

Mária 2013.05.11. 13:23:50

@kovi1970:

"Azért magasak Magyarországon az adóterhek mert egyrészt magas az állami újraelosztás"

És miért magas?

Mert magas a munkanélküliek létszáma, akiknek nyilván adni kell valamit, nem lőheted őket a Dunába.

És ezt nem az ő érdekükben kell tenned, hanem a saját nyugalmad és biztonságod miatt.

Akinek nem tetszik a magas újraelosztás, teremtsen munkahelyeket és foglalkoztasson!

Mária 2013.05.11. 13:27:17

@zobod:

És miért nem csinálja ezt senki így, ahogy nálunk van, a tényleges jóléti államokban?

Megint mindenki hülye, csak a Fideszes agytröszt a helikopter?

Nos?

Miért nem életképes sehol az a modell, amit a Fidesz kitalált?

nincs_nick 2013.05.11. 13:28:07

@nincs_nick: Meg plusz adalék az, hogy pusztul ki az egész ország. 10 éve itt még volt kb. 50 szakember a környéken, akik főleg Bp-en dolgoztak ingázva. Ma ezekeből 2(!) van itthon, 10-20 kint dolgozik és a család még itthon, a többi meg már vitte a családját is. Teli van a környék fillérekért árult házakkal, kutyának sem kell. És ez nem BAZ megye...

Mária 2013.05.11. 13:30:25

@Larry Silverstein:

És ez neked a "jobban teljesítünk"?

Hogy az agyonkozmetikázott munkanélküliségi statisztikákkal se tudtok jobbak lenni, mint ahol az ország a válság alatt volt?

Mi lenne veletek, ha a KSH adataiban nem a kikozmetikázott adatok, hanem a ténylegs adatok szerepelnének?

Gondolom, nem égne a pofátok, ha nem tudnátok elcsalni a valóságot, hanem legyártanátok hozzá az ideológiát.

Larry Silverstein 2013.05.11. 13:37:48

@Mária: Ez pont annyi amennyit a számok mutatnak, nem több, nem kevesebb. Mellesleg pont annyi mint az EU27 nagyátlaga.

Ezért nem sikeres érv a hiteltelen ellenzék kezében.

Mikk^ 2013.05.11. 13:49:13

@Larry Silverstein: csak hogy tudd, 3 hónap után nem munkanélküli a munkanélküli, csak ha nagyon ragaszkodik hozzá, hogy maradjon nyilvántartva. Feleségem 1,5 éve munkanélküli, ebből 3 hónapig szerepelt statisztikában, utána mivel már semmilyen támogatás nem jár neki, minek lenne benne? Most pedig gondold végig, hogy rajta kívül még hányan vannak így.

Martian (törölt) 2013.05.11. 13:49:25

@Hogy lopta ki a Fidesz a titkos Portik anyagot?: "El kell menni szavazni, nehogy még egyszer fidesz és kétharmad legyen!"

A nagy leváltósdiban majd Vona lesz a főnök, vége lesz a puhány orbánizmusnak, kilépünk a judeobolsi brüsszeli gittegyletből, tarsolylemezes szittya kánaán leszünk! :)

Larry Silverstein 2013.05.11. 13:50:39

@Mikk^: És ennek mi köze bármihez? Az EUban örökre a statisztikát hizlalod, vagy mi?

zobod 2013.05.11. 13:52:36

@Mária: ki mondta, hogy nem életképes? Az adósságszint stagnál, a költségvetés helyzete stabilizálódik, az idén ki fogunk kerülni a túlzott deficit eljárás alól, pedig mi nem az imf utat követtük mint a románok, és a negatív kampány ellenére ki tudjuk használni a QE-k hatását, a kamatszint a mélyben. A fizetési mérleg masszívan többletes. Ezek tények. Az elmúlt években bővülést felmutató V4 országok (SK, PL) a bővülést elsöprő részben annak köszönhették, hogy a GDP arányos adósság brutálisan megnőtt, könnyű nekik, alacsony bázisról indultak, tudtak anticiklus politikát folytatni a válság idején, a Fidesznek a szoci örökség miatt erre nem volt módja. Mint ahogy nem volt módja más okból a cseheknek sem, pedig ők aztán igazi kis mama kedvencei most Brüsszel számára. Mindezek könnyen ellenőrizhető adatok, nézz utána, nem kellene mindent világnézeti ködön át nézned. Magyarország nem fejlett ország, hanem fejlődő, nem olyan társadalom és gazdaságpolitika kell mint a fejlett államokban. Még a nálunk fejlettebb görög, spanyol, írországban is látod hova vezetett pl. tagságuk az euroövezeti fejlett országok klubjában.

Egyébként sok országban van flat tax SZJA, én a magam részéről egyetértek vele, hogy a fogyasztást adóztassák, egyrészt azt nehezebb titkolni mint a jövedelmet, másrészt mert most inkább felhalmozni kell, mint fogyasztani belföldön. Magyar kapitalizmus sosem lesz anyagilag európai értelemben vett hazai felső-közép és középosztály nélkül, akiknek vannak befektethető megtakarításaik, és van munkaerőpiaci értékükhöz, teljesítményükhöz illő egzisztenciájuk. Ha progresszív adóban ezt a pénz elvonják, felhalmozás helyett a szegényebbek fogyasztása lesz belőle, vagyis ha nem a középosztály felhalmozását hanem a középosztály alatti rétegek fogyasztást segítik elő, akkor azzal ugyan bővülhet a gdp és a foglalkoztatás, javulhatnak sokak számára a szociális feltételek, de sem stabil, sem fenntartható, sem ésszerűnek nem nevezhető ez az irány. Láttuk már, mi a vége ennek a rövidlátásnak.

Martian (törölt) 2013.05.11. 13:52:59

@Kőmíves Kelemen: "Ha meg elmegyek venni egy pólót/farmert, akkor bevásárlóközpontba megyek"

Amikor legutóbb ruhát akartam venni bevásárlóközpontban, kis fing üzletek voltak, túlárazott termékek kis választékával.

Mikk^ 2013.05.11. 13:53:38

@Larry Silverstein: Csak kicsit hosszabb ideig mint itthon.
Ráadásul kint direkt kozmetikázott közmunkással nincs csökkentve, mivel a közmunkás se alkalmazott, hanem munkanélküli, csak a statisztika szebb tőle.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.05.11. 13:54:44

@Martian:
Nekem bőven jó a C&A, ami minden plázában van
(bár az utóbbi években ritka szar és drága lett az is)

Martian (törölt) 2013.05.11. 14:00:05

@Mária: "Miért nem életképes sehol az a modell, amit a Fidesz kitalált?"

Van ok kritizálni a fideszes elképzeléseket, de a görögökkel, portugálokkal ezzel együtt sem cserélnék.

Larry Silverstein 2013.05.11. 14:03:07

@Mikk^: A közmunka hungarikum? Na ne mondd. Az Eurostat meg hülyék gyülekezete nyilván.

komplikato 2013.05.11. 14:12:18

@Larry Silverstein: "Ja, ugyanannyi mint 3 éve."

Tök reális, ha csak 2012-ben 80.000 munkahely szűnt meg alsó hangon, hogy ugyan annyi mint 3 éve ... még úgy se sikerült ön igazolniuk a dolgot, hogy a külföldön melózókat is beleveszi foglalkoztatottságba a KSH.

Larry Silverstein 2013.05.11. 14:19:56

@komplikato: Az semmit nem mond hogy hány munkahely szünt meg, ahogy az sem, hogy hány ember vándorolt ki.

Ne legyél már ennyire egyszerü, munkahely minden nap nyílik és bevándorlás is van minden nap.

Larry Silverstein 2013.05.11. 14:21:29

@komplikato: A külföldön dolgozókat a KSH figyelembe veszi?

Az Eurostat/ami ugyanazt mutatja/ meg 2 országban számolja be? Ne fárassz.

Fejesrob 2013.05.11. 14:22:15

Okai:

1. Balliberálisok
2. EU

lajafix1 2013.05.11. 14:24:46

@Mária:
"Az adók - jelzem, hogy nem csak az SZJA adó, de az ÁFA és az egyéb adónemek is! - azért magasak Magyarországon, mert kevesen dolgoznak, ésa béka segeg alatt van a fogyasztás is. Ha többen dolgozhatnának, kevesebb lenne az egy emberre jutó közteher.

Az egykulcsos adónak akkor lett volna létjogosultsága, ha a bevezetésével párhuzamosan növekedett volna a munkavállalók száma, és nőtt volna a munkabér összege.

Akkor lett volna biztosítva ugyanis az, hogy az állam hozzájuson ahhoz az SZJA-bevételhez, ami az egykulcsos adó előtt befolyt.

Így viszont annak a döntésnek, amit te a Fidesz seggébe fúrt fejjel ünnepelsz, két, alapvetően sajnálatos hátránya is van:

1. Mivel összességében kevesebb SZJA folyik be az államnak, kénytelen azokat, akiknél otthagyta az SZJA egy részét, egyéb adókkal sarcolni. Tranzakciós adó, chipsadó, telekom-adó, stb. ugye, ez eddig megvan?

2. Mivel a kisjövedelműeket durva adóelvonással sújtotta, kevesebb pénzük maradt arra, hogy fogyasszanak. Ami azzal jár, hogy addig állásban lévő alkalmazottak veszítették el a munkahelyüket, hiszen amit a direkt adóelvonás miatt nem vásárol meg a kisjövedelmű réteg, azt nem kell megtermelni, ergo emberek se kellenek se a megtermeléshez, se az értékesítéshez."

Azé ezt így előadni 2013ban...
gyurcsányt érdemled Maris, ez van na. OV már túl jó neked. :)

komplikato 2013.05.11. 14:26:26

@Larry Silverstein: Ja minden nap nyílik új munkahely, meg kb. 40.000 cég becsődöl évente. Most a dohány mutyi okán alsó hangon 40.000 melóhely ugrik.

A külföldi munkavállalók beszámítása meg nem rég volt balhé és hír tárgya, miért rajtam akarod leverni, nem én találtam ki.

"A közmunka hungarikum?"
Abban a formában, hogy vidéken helyi alig szadista Fidesz csinovnyik utasítgatja az embereket és ha valakinek rossz szava van, se közmunka, se munka, se segély, se semmi?

Vagy azon formában ahogyan a földmutyiban ingyen földhöz jutott helyi Döbrögik KÖZPÉNZEN melóztatják őket éhbérért, természetesen az MTK összes előírását áthágva és ha valakinek nem tetszik ... lásd mint fent.
Egyik aljas közmunkásnak most tűnt fel, hogy neki jogai vannak, amiket itt lesz*rnak, hát fel is nyomta egész rendszert alkotmánybíróságnál. Nem minden alap nélkül.

lajafix1 2013.05.11. 14:27:34

a csóróságot új autó eladásoin, plazmatévén és külföldi nyaraláson lemérni K európában? A szerző keze bilibe lóg, finoman szólva. Ezek nagy része drága hitelből ment, kamufogyasztás(értsd: nem fenntartható).

CSENDES 2013.05.11. 14:32:20

@septem: Na, ja! persze a tegnapi szösszenetet már többen elfelejtették. Amikoris egy ifjú titán megköszönte Minisztárelnökúrnak, Államtikárúrnak, Főosztályvezetőúrnak, Osztályvezetőúrhölgynek, Mancinéninek, hogy állást kapott jogászként,holott erre mérhetetlenül alacsony becsülete, büszkeségének teljes hiánya miatt(és akkor még nagyon finom voltam) lehetőséget kapott.

Szociknak vége 2013.05.11. 14:38:46

@komplikato: Majd jelentkezz adatokkal..:)

Dohánybiznisz forgalma 400 mrd
Árrés 4%= 16 mrd
Minimálbér munkaerőktge 128e/hó=1,5Mft
Azaz ha nincsbérleti díj, energia és semmiyen ktg + nyereség sem egy trafikban akkor az 10.000 minimálbért termel ki.

Nem kell minden szart beszopni.

tlvajferi 2013.05.11. 15:12:44

azon a környéken várakoztam kb. negyedórát, közben nézetem a forgalmat
kb. 50 darab luxusterepjáró húzott el előttem, piaci áron mindegyik 5 milkó fölött...
igyekeztek kivinni és elverni a nemzeti jövedelmet :-)
azok, akik kb 20 éve bemesélték a magyar népnek, hogy az állami tulajdon magánkézbe adása (ingyen) egy természetes, istennenk tetsző jó cselekedet, mert az álam nem jó gazda, de majd strabag és suez az lesz

kik is voltak ők? a mostani szocionisták elődpártja ...

Buga.Jakab 2013.05.11. 15:28:10

@ob.szerver: "Arról miért nincs grafikon, hogy a magánstadionok építése hogyan nőtt az elmúlt években?"

pontosabban az egy ormányfőre eső stadionok száma...

Buga.Jakab 2013.05.11. 15:29:18

@ob.szerver: vagy máskép fogalmazva

ártunk és ormányunk elindította a

"minden magyar porta hátsóudvarára stadiont" programot

az első már meg is épült ;)

Buga.Jakab 2013.05.11. 15:34:21

ja és kb ezer lakás épült...

a 2004-2005-ös 45 ezerhez képest... talán meg lehettet vóna említeni...

mazolika 2013.05.11. 15:45:21

@MetroGoldwinMayer: A munkahelyek nemcsak ott vesznek el, ahol a cigarettát árulják, hanem a cigarettát kiszállító cégeknél is. Ugyanis a dohánygyárak saját logisztikai hálózatot alakítottak ki az árujuk terítésére. Namost jelenleg 40 000 egységre van méretezve ez a logisztikai rendszer. Ez a szám lecsökken úgy 6-7 ezerre.

Nem kevés munkahely fog megszűnni. És gondolhatod, hogy a munkahelyeket nem külföldi imperialista liberalista erők töltötték be :)

gtri 2013.05.11. 15:55:22

@komplikato:

Az általad említett területek nem a legális gazdaság részei. Éppen ezért nem szabad összehasonlítani őket a bejelentetten, fehéren foglalkoztatottakat alkalmazó gazdasággal.

2012 előtt az adórendszer az adócsalóknak kedvezett.

Már egy másik blogban leírtam az érveimet, de ott sem akart senki válaszolni az általam leírt tényekre.

A többkulcsos adózást azért szeretik a baloldalon, mert 285 000 ember kizsigerelésével meg lehet venni 2 000 000 ember szavazatát.

Amíg a JÖVEDELEMADÓZÁST preferáló ellenzék nem fogja hatékonyan ellenőrizni MINDENKI JÖVEDELMÉT, addig nem beszélhetünk KÖZTEHERVISELÉSRŐL.
Egy ilyen egyszerű programot szeretnék látni: Többkulcsos adózás + mindenkire kiterjedő kíméletlen adóellenőrzés
Amit az ellenzék jelenleg ígér: többkulcsos adózás + azért titeket, tisztelt adócsalók annyira nem fogunk bolygatni, csak azt a 285 000 embert akit már korábban is abajgattunk.

Ilyen viszonyok uralkodtak SZJA fizetés tekintetében 2010-ben:
Magyarországon 2010-ben 285 000 olyan ember volt, akik évi 5 millió forint fölötti jövedelemmel voltak bejelentve. Ők 1505 milliárd forint SZJA-t fizettek.
1 960 000 ember volt, akik 1,4-5 millió forint közötti jövedelemmel voltak bejelentve. Ők kb. 318 milliárd forint SZJA-t fizettek.
2 237 000 ember kevesebb, mint 1,4 millió éves jövedelemmel van bejelentve. Ők összesen 36 milliárd forint SZJA-t fizettek.

forrás: www.rsmdtm.hu/egykulcsos-szja-php
-----------------
Emellett az alábbi cikket érdemes elolvasni adócsalás ügyben (szintén a 2010-es állapotokat rögzíti):
www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/nem_vart_toresvonal_az_orszagban_a_jovedelemeltitkolas_menten.182919.html

De lenne egy javaslatom is. Aki ki szeretné próbálni a többkulcsos adózást és társasházban lakik, az javasolja a következő közgyűlésen, hogy pl. a mindenkire kötelező 10 000 Ft-os közös költség befizetése helyett vessék ki a "gazdagokra" a 30 000 Ft-os befizetési kötelezettséget és a "szegények" ne fizessenek semmit. (Persze tudom, hogy a közös költség általában lakásmérettel együtt változik, de a példa kedvéért ezt elhanyagoltam) Természetesen mindezt úgy, hogy csak a bejelentetten, legálisan dolgozók jövedelmét veszik figyelembe, a feketézők jövedelméről meg elegánsan megfeledkeznek, hiszen "nem lehet mindenki mellé adóellenőrt állítani". Aki beleesik a "gazdagok" csoportjába, annak megváltozik majd a világképe. :):):)

És lenne még egy kérdésem, hogy lehetséges, hogy egyesek 242 milliárd dollárra teszik a Magyarországról kiáramlott offshore pénzek mennyiségét (forrás: index.hu/gazdasag/vilag/2012/07/23/offshore/), mikor a baloldal 12 éven át védelmezte a szegényeket és a gazdagok ellen harcolt?: Hogy tudták ezek a gazdagok kicselezni az ellenük oly ádázul harcoló baloldalt? (Gyengébbek kedvéért megjegyezném, hogy minimum 100 millió forint az, ami felett megéri kivinni a pénzt, tehát nem az évi 6 millió forintot kereső "gazdagok" vitték így ki a pénzüket)

Semmi kétségem sincs, hogy az igazán gazdagok mindig megússzák (most is, de a baloldal alatt sem kellett panaszkodniuk), de az 5-12 millió forint éves jövedelmű réteget szívesen megnyúzná a baloldal.

micsoda? 2013.05.11. 15:57:09

@komplikato: Na igen nem véletlenül került a szövegértés a tanulandó tantárgyak közé.

Azt kívántam kifejezni, hogy mennyire nincs pénzük az embereknek, /meg nekem/hogy nyugdíjfizetéskor veszik ki a pénzt, mert akkor tudnak bevásárolni, és ehhez a multik is alkalmazkodnak.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2013.05.11. 16:08:20

Magyarország jobban teljesít!
AZ ELSZEGÉNYEDÉSBEN

komplikato 2013.05.11. 16:28:24

@gtri: "Amíg a JÖVEDELEMADÓZÁST preferáló ellenzék nem fogja hatékonyan ellenőrizni MINDENKI JÖVEDELMÉT, addig nem beszélhetünk KÖZTEHERVISELÉSRŐL."

És ehhez miért az ellenzék kell? Eddigi egyetlen kormánytól, jelenlegitől sem láttunk még csak próbálkozást sem ez irányban.

gtri 2013.05.11. 16:50:13

@komplikato:
A jelenlegi kormány próbálkozása a következő: a fogasztást adóztatjuk és nem a jövedelmeket. A fogyasztás adóztatása mind a fehér, mind a fekete jövedelmeket egyaránt sújtja.

Az előző, baloldali kormányok meg MEGMAGYARÁZTÁK, hogy nem lehet mindenki mellé adóellenőrt állítani és egy dekányit nem könnyítettek a legálisan, fehéren foglalkoztattak terhein.

Ez a parányi különbség az, ami miatt sokan akkor is támogatják a Fideszt, ha annak viszonyulása a demokráciához erős kívánnivalókat hagy maga után. Vagy ha nem is támogatják a Fideszt (mert vállalhatatlannnak tartják a jogi ámokfutását), de az ellenzék mögé sem tudnak állni, mert az pedig a kirablásukat tűzte a zászlajára.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.05.11. 16:52:52

Ez mekkora hülyeség már. Nekem havi +70-80 ezer nettó ugrást jelent az SZJA-változás 2009-hez képest, és vagyunk egy páran így ezzel. Nem beszélve az árfolyamrögzítésről.

Most ha neked az az elszegényedés, hogy kevesebben vesznek hitelre autót meg faszságokat (digitális képkeret), akkor valóban elszegényedett az ország.

Vagy talán csak mégis jobban megbecsüljük, amink van és kevesebbet fogyasztunk, jobban takarékoskodunk?

gtri 2013.05.11. 17:01:35

@gtri:
Én is jelenlegi állás szerint "semleges" leszek. Ha még sokan lesznek így, akkor a Fidesz simán nyeri a választásokat. A szavazatok 46%-ával besöpörheti a mandátumok 73%-át is, mert "megfelelően" módosította a választási rendszert.

Az ellenzék nem érti, hogy sokan nagyon meggyűlöltük az ő közteherviselési rendszerüket és ahhoz nem akarunk visszatérni.

Dzoltán55 2013.05.11. 17:05:13

@gtri: Én mint kereskedő tanusithatom hogy drasztikusan csökken a fogyasztás,a három évvel ezelőttihez kb.30%-al is.Kialakult egy réteg akiknek semmi nem számít,semmi sem drága,de a többség nem így van.Márpedig belőlük kell megélni.Nekem az a jó kormány amelyiknél mindenki boldogul,ez a kormány nem az.

2013.05.11. 17:06:23

Valóban több a szegény magyar, mint Bokros idején. De ne felejtsük el azóta volt 8 olyan év, amikor szoclib kormányok bitorolták a hatalmat. Hazug igérettel kerültek éppen hogy kormányra, de amilyen vérszegény volt a parlamenti tőbbségük, annál többet ártottak az országnak. Nyakló nélkül osztogattak segélyeket a nem dolgozó kisebbségnek, döntötték a pénzeket a liberális "kutatók" lukas zsebeibe, bevezették a deviza-hiteleket.

Nem csoda, hogy sok a szegény ember. Legalább 20 év szilárd FIDESZ kormányzás fogja csak Svájc elé vinni a magyar hont.

gtri 2013.05.11. 17:12:00

@gtri:
Szavazzak egy olyan ellenzékre, amely a "legálisan bejelentetteket kifacsarjuk, az adócsalókkal meg nem foglalkozunk, mert túl sokan vannak és politikaiag az nem lenne hasznos" programot hírdeti?

polipo 2013.05.11. 17:15:03

@Larry Silverstein:" bevándorlás is van minden nap" Hát persze, haza jönnek a kint megérdemelt nyugdíjukkal és vidáman élnek,csak a politikával ne gondoljanak,mert elmegy a kedvük az itthonléttől.

gtri 2013.05.11. 17:19:45

@Dzoltán55:
Ha viszont ennek az az ára, hogy engem ki kell raboljanak és nem pl. Csányi Sándorral foglalkoznak, aki 135 milliárdos vagyonnal rendelkezik és a fia nevével fémjelzett Bonafarm csoport Hong-Kongban vagy Szingapúrban "adóoptimalizál" akkor én minden erőmmel ellen fogok ennek állni. A baloldal a "gazdagok elleni fellépés" jelszava mögé bújva az 5-12 millió forintos éves jövedelemmel rendelkezőket akarja kirabolni, miközben a milliárdosaink élik világukat (mennyi is a 100 leggazdagabb magyar vagyona? 2000 milliárd forint). Az a baloldal, amelyik az igazán gazdagokat békén hagyja, de a bejelentetten dolgozó jól keresőket (5-12 millió Ft éves jövedelem) akarja kizsigerelni az nem az pártom. És úgy látom, hogy páran így vannak még ezzel.

komplikato 2013.05.11. 17:20:26

@micsoda?: Ne aggód, mire lenyomtam az entert már leesett. :D

komplikato 2013.05.11. 18:29:55

@OrangeOrder: Jó neked, sokan pont azért már összesen nem keresnek annyit azóta ...

gtri 2013.05.11. 20:17:58

@komplikato:
Kérem ha lehet, akkor adjál választ a hozzászólásomban feltett kérdésekre/észrevételekre. Tényleg érdekel, hogy a baloldalt pártolóknak mi az elgondolásuk ezekkel kapcsolatban.

Tehát szeretnék ezekre a kérdéseimre választ kapni:

1. Hogyan akarják az ellenzékiek hatékonyan ellenőrizni MINDENKI jövedelmét az általuk annyira igazságosnak tartott többkulcsos jövedelemadórendszerben?

2. Mit akarnak tenni az igazán gazdagok adóoptimalizáló (offshore) ügyleteivel? A milliárdosainkat mennyire akarják megadóztatni?

gtri 2013.05.13. 00:27:48

@komplikato:
Azt hiszem, hogy ismét megmutatkozott, hogy mennyire vérszegény az ellenzék elképzelése az "igazságos" közteherviselésről. Amint gyakorlati kérdéseket teszek fel, úgy mély hallgatás a válasz...
Olyan, mint a kommunizmus. Elméletben nagyon szép, a gyakorlatban viszont maga a rémálom.
süti beállítások módosítása