Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gazdasági blogszemle

Nincs megjeleníthető elem

Hirdetés

Bónusz Brigád

Szekszárd és környéke minőségi helyi termék

Ma este színház!

Miért olyan átkozottul vacak Magyarországon élni?

MTI Hírfelhasználás

Magyar Bloggerszövetség

Fogyatkoznak az ultrapesszimista magyarok

2013. június 3., 12:52 – Szerző: Boross Bence

Az elmúlt tíz évben sosem jellemezte a magyar lakosságot a hurráoptimizmus, az elmúlt években azonban elhúzódóan egyre borúsabb lett a magyarok képe a jövőről. A Tárki friss kutatása halvány reményt sejtet, ugyanis folyamatosan apad azok aránya, akik szerint a mostaninál is rosszabb vagy sokkal rosszabb lesz a gazdaság helyzete.

Várjuk a javulást
Várjuk a javulást
 

Akárcsak 2007 és 2009 között, 2012 januárja és 2013 áprilisa között ismét igen alacsony szintet mutatott a közhangulat. Némi derűlátásra adhat mégis okot, hogy idén áprilisban halványan ugyan, de emelkedésnek indult a jelenlegi helyzet és főleg a közeljövőre vonatkozó várakozások mutatója mind az ország, mind a saját anyagi helyzet alapján, írja a Tárki. Hogy ez egy trendforduló-e vagy csak egyszeri kilengés a korábbi trendből, az egyetlen adatpontból nem állapítható meg, csak a későbbi kutatások adhatnak erre választ.

Az ország gazdasági helyzetét és kilátásait, illetve a válaszadó saját anyagi helyzetét és a következő 12 hónapban várható kilátásaikat jónak vagy nagyon jónak értékelők aránya 2004 és 2013 között (%)
Az ország gazdasági helyzetét és kilátásait, illetve a válaszadó saját anyagi helyzetét és a következő 12 hónapban várható kilátásaikat jónak vagy nagyon jónak értékelők aránya 2004 és 2013 között (%). Forrás: Tárki
 

A pozitív elmozdulás ellenére kirívóan alacsony évek óta az ország gazdasági állapotával elégedettek aránya: idén áprilisban – a korábbiakhoz hasonlóan – százból csak négy magyar értékeli az ország gazdasági helyzetét jónak, míg alig minden ötödik számít javulásra egy éven belül. A javulás ellenére az ország gazdasági helyzetének ilyen rossz megítélése nem újkeletű jelenség tehát, 2007 óta lényegében alig találunk olyan magyart, aki elégedett lenne az ország gazdaságával, amihez képest a 19%-nyi optimista már figyelemre méltó, de így is csak minden ötödik magyar néz bizakodással a közeljövő gazdasági folyamatai elé.

Az érem másik oldala ugyanakkor, hogy az elmúlt egy évben csökkent az ország gazdasági kilátásai tekintetében pesszimisták aránya: 2012 elején a magyarok fele (53%), idén tavasszal pedig harmada (36%) várt romló gazdasági helyzetet, viszont 27%-ról 38%-ra nőtt azok aránya, akik szerint se nem romlik, se nem javul az ország gazdasága a következő egy év alatt, míg 12%-ról 18%-ra emelkedett a javulást várók aránya.

Tárki lakossági kilátások felmérés 2012-2013

Ami a saját anyagi helyzetet illeti, a magyarok csupán egytizede elégedett anyagi helyzetével, és ez is egy évek óta jellemző szint, hiszen 2009 óta ingadozik ilyen alacsonyan az elégedettek aránya, azaz a borús változatlanság itt is tetten érhető. Nem így a saját anyagi helyzet közeljövőjére vonatkozó várakozásait tekintve: míg tavaly januárban a magyarok 8%-a, addig idén áprilisban már 15%-a véli úgy, hogy egy év múlva jobb anyagi helyzetben lesz. Ezzel párhuzamosan a pesszimisták aránya is csökkent: 2012 elején tízből öt magyar (50%) várta anyagi helyzete romlását, bő egy évvel később viszont már csak hárman (30%), közben pedig a változatlanságot várók aránya 36%-ról 47%-ra nőtt.

Forrás: Portfolio.hu, 2013. április 30.

Címkék: pesszimizmus kilátások várakozások magyar társadalom magyar gazdaság 2013 Tárki

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://veresenkomoly.blog.hu/api/trackback/id/tr715260738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása